Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: Trendnota: ziekteverzuim bij de overheid daalt

Trendnota: ziekteverzuim bij de overheid daalt

Bij vrijwel alle overheidssectoren neemt het ziekteverzuim af. Bij bijvoorbeeld de sector Rijk, waar ruim 120.000 ambtenaren werkzaam zijn, is het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2003 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 1 procentpunt gedaald tot 6,1 procent. Deze daling komt door verbetering van de arbeidsomstandigheden en extra aandacht voor reïntegratie van zieke werknemers. In speciale 'arboconvenanten' zijn afspraken opgenomen ter vermindering van de werkdruk en de aanpak van RSI-klachten. Het kabinet ziet terugdringing van het ziekteverzuim als een belangrijk instrument om de krapte op de arbeidsmarkt (die zal ontstaan door de vergrijzing) tegen te gaan. Overigens blijkt dat de WAO-instroom bij de overheid aanzienlijk lager is dan in de markt en de sector Zorg en Welzijn.

Dit staat in de Trendnota Arbeidszaken Overheid 2004, die jaarlijks verschijnt als bijlage bij de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Beter presteren centraal
De Trendnota gaat tevens in op de arbeidsmarktpositie van de overheid. In de afgelopen jaren stonden de inspanningen om de overheid beter te laten presteren in het teken van een sterke uitbreiding van de werkgelegenheid. Aanleiding waren onder meer de tekorten aan leraren, politieagenten en rechters. In de afgelopen drie jaar zijn bij de overheid 94.000 extra werknemers aangetrokken, tegenover het beperkte aantal van 80.000 extra werknemers in de zes keer zo grote marktsector.
Afgezien van enkele specifieke knelpunten in onderwijs en veiligheid is daarmee op dit moment de arbeidsmarktpositie van de overheid niet langer zorgelijk. Zorgwekkend is wel dat de omvangrijke instroom van nieuwe werknemers nog niet tot een beter presterende overheid heeft geleid. Daarom zal de aandacht in de komende periode meer op het functioneren van het personeel gericht zijn. Trefwoorden daarbij zijn klantgerichtheid en afrekenen op prestaties. Het programma Modernisering Overheid zal aan deze vernieuwing een extra impuls geven. In de Trendnota worden de eerste contouren van dit programma geschetst.

Verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening aan burgers en bedrijven kan niet bereikt worden door alleen in te zetten op hogere efficiency en effectiviteit. Ook een betrouwbare overheid is daarbij noodzakelijk. In de Trendnota wordt stilgestaan bij het integriteitsbeleid dat het kabinet voert.

De huidige arbeidsmarktsituatie, de budgettaire situatie en de noodzaak van loonmatiging voor economisch herstel van Nederland zijn voor het kabinet reden om in te zetten op een gematigde loonontwikkeling. De afspraken die daarover in het Hoofdlijnenakkoord zijn opgenomen, worden in de Trendnota verder toegelicht.

Noot voor de redactie,