ABVAKABO FNV

4000 burgerambtenaren weg bij defensie

Bij het ministerie van defensie verdwijnen de komende zes jaar 4000 banen van burgerambtenaren. Dat staat in het Integraal Defensie Plan dat vandaag bekend is gemaakt. ABVAKABO FNV, de grootste bond voor burgerpersoneel bij defensie, wil een goed sociaal plan voor de werknemers die hun baan verliezen. Het ministerie stelt tot nu toe alleen maar verslechteringen voor.

Het ministerie stelt in de plannen dat er evenwicht moet zijn tussen taken en beschikbare middelen. ABVAKABO FNV is verheugd te lezen dat het ministerie tot dit inzicht is gekomen. Er moeten keuzes worden gemaakt over de taken, pas dan kan worden bezien hoeveel mensen er nodig zijn om die taken goed uit te voeren. Bij een ingrijpende reorganisatie als deze, is het van belang dat in de juiste volgorde wordt gehandeld. Eerst materieel afschaffen, pas daarna kunnen onderhoudsmedewerkers worden herplaatst. ABVAKABO FNV zal er alles aan doen de werkgever hieraan te houden.

Om de gevolgen van de bezuinigingen op te vangen, is er een Sociaal Beleidskader. Het ministerie stelt nu voor dit sociaal plan te versoberen. Zo zou de termijn waarbinnen overtollig personeel een andere baan kan zoeken, worden bekort. ABVAKABO FNV is furieus over deze voorstellen. Nu binnen de gehele overheid tienduizenden banen verdwijnen, is het niet reëel te verwachten dat mensen zo snel een andere baan vinden. 'In deze tijd zou je die herplaatsingstermijn moeten verlengen, maar inkorten is echt niet aan de orde!', aldus Arie Viskil, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV.

De bond vindt het belangrijk dat echt goed gezocht wordt naar ander werk. Een inkomensgarantie moet voorkomen dat mensen in grote (financiële) problemen komen. Viskil: 'Zeker nu ook andere sociale voorzieningen worden afgebroken, moeten we voorkomen dat mensen daarvan afhankelijk worden'. Volgende week wordt overlegd over het Sociaal Beleidskader (SBK) tussen ministerie en bonden. ABVAKABO FNV zal daarbij de belangen van het burgerpersoneel behartigen.

Meer informatie:
Arie Viskil landelijk bestuurder (06) 53352649 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

16 sep 03 16:43