NMBS

16/09/03

No smoking, please!

De NMBS bekommert zich om het comfort en de gezondheid van haar klanten. Daarom besliste ze om, net zoals bij alle andere vervoersmaatschappijen, vanaf 1 januari 2004 haar treinen rookvrij te maken.

In de lijn van een aantal beslissingen op Europees niveau inzake het recht op de bescherming van de gezondheid en het algemeen welzijn heeft de NMBS besloten om haar treinen volledig rookvrij te maken. De NMBS wil hier voluit haar sociale opdracht vervullen.

Sinds 1990 bestaat er een rookverbod in openbare plaatsen, ook in de stations. Gesterkt door haar ervaring aan boord van een aantal treinen (zoals de nieuwe dieselmotorwagens) volgt de NMBS de strategie van andere vervoersmaatschappijen. Als gevolg van een steeds terugkerende vraag bij haar klanten, werden de Eurostars rookvrij op 1 oktober 2001. Ook bij Thalys werd ingespeeld op een gelijkaardige vraag van haar cliënteel: sinds twee jaar mag niet meer worden gerookt in Comfort 1. En op 1 januari 2004 voeren ook de Nederlandse Spoorwegen in hun treinen en stations een rookverbod in.

Deze nieuwe maatregel zal een rechtstreeks effect hebben op het comfort en de gezondheid van de reizigers en het personeel en het welzijn op het werk. Het aantal zitplaatsen wordt - zeker in de piekuren - groter. Tijdens die drukste momenten blijven sommige reizigers liever rechtstaan dan op een 'rokersplaats' te gaan zitten.

De treinen zullen, behalve de volledig rookvrije motorwagens MW41 en de zogenaamde 'sprinters', hierdoor natuurlijk moeten worden aangepast: nieuwe 'verboden te roken'-pictogrammen, het verwijderen van de blauwe banden aan de rokersplaatsen, asbakken verwijderen, nieuwe tafeltjes installeren,... In totaal moeten ruim 2000 rijtuigen worden aangepast, wat een totale investering vergt van ongeveer 1,2 miljoen euro.

Vanaf 1 januari 2004 zullen de binnenlandse treinen dus rookvrij worden. Deze maatregel wordt begeleid door sensibiliserings- en informatiecampagnes over de nefaste effecten van tabak op de klanten en het NMBS-personeel.


© 2003 NMBS