Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 174 itv
Datum: 16 september 2003

Fryslân gematigd positief maar kritisch

over Rijksbegroting

Fryslân is net als de andere noordelijke provincies gematigd positief over de Rijksbegroting die vandaag is gepresenteerd: De Zuiderzeelijn blijft overeind, er zijn plannen op het gebied van kennis en innovatie en ook komt er met ingang van maart 2004 een Investeringsbudget Landelijk Gebied. De provincie Fryslân zet echter ook kritische kanttekeningen bij met name kortingen op uitkeringen, het wegvallen van de IPR en bezuinigingen op het openbaar vervoer..

Het Rijk sluit zich aan bij de inspanningen in het Noorden en van Fryslân om de achterstanden in het basis- en voortgezet onderwijs aan te pakken. De provincie verwelkomt het voornemen van het Rijk om de Rijksweg 7 bij Sneek grotendeels conform afspraken op te nemen in het MIT (Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport) Zoals het er nu uitziet zou de realisatie van Rijksweg 7 in 2005 kunnen beginnen. Daarnaast lijken ook alle lichten voor de verdubbeling van de N31 Zurich-Harlingen in 2006-2008 op groen te staan.

De provincie maakt zich zorgen over de maatschappelijke effecten van de Rijksbegroting. Fryslân kent een relatief hoge werkloosheid en veel aow'ers en wao'ers. Daardoor wordt Fryslân hard getroffen door de bezuinigingsvoorstellen van het Rijk. In Fryslân zal de koopkracht meer dalen dan het landelijke gemiddelde van 0 tot 1%. In economisch opzicht hadden GS gehoopt op nieuwe investeringen, in plaats daarvan wordt de IPR afgeschaft. De provincie betreurt dat het 'kwartje van Kok' wordt ingezet voor onderhoud van wegen en filebestrijding. Eerder was er sprake van dat hieruit de Haak om Leeuwarden zou worden gefinancierd. Als de aangekondigde korting op het landelijk OV-budget doorgaat, dan moet in Fryslân in 2004 extra bezuinig worden op openbaar vervoer. Omdat Fryslân een zeer efficiënt OV-systeem heeft, vrezen GS dat de bezuiniging alleen gerealiseerd kunnen worden door de dienstregeling in te krimpen.


---- --