Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WOONBOND

Huurders betalen het gelag

Kabinet Balkenende II bezuinigt tot 2008 in totaal ruim 631 miljoen op de huursubsidie. Deze maatregel treft alle ruim één miljoen huishoudens die huursubsidie ontvangen. Het gaat om de laagste inkomensgroepen, grotendeels ouderen (40% van alle huursubsidieontvangers) en uitkeringsgerechtigden. In 2004 wordt 81 miljoen bezuinigd, in snel tempo oplopend tot 210 mil-joen in 2008.

De laagste inkomensgroepen worden de komende jaren geconfronteerd met forse stijgingen van de woonlasten. Huursubsidieontvangers worden door dit kabinet meer dan dubbel gepakt. Enerzijds worden zij net als niet-huursubsidieontvangers getroffen door tal van lastenverzwaringen. Denk aan hogere ziektekostenpremies, eigen bijdragen in de zorg, een kleiner ziekenfondspakket, zonder vooruitzich-ten op verbetering van hun uitkering of AOW. Anderzijds krijgen zij nu EUR 12 euro in de maand minder huursubsidie. Voor grote groepen huursubsidieontvangers is de betaalbaarheid van het wonen in het geding. Verhuizen naar een goedkopere woning is geen optie, want daaraan is een schreeuwend tekort. Het verhuizen naar een kwalitatief betere bestaande of nieuwe woning kunnen mensen met een laag inkomen helemaal vergeten. Dat is domweg onbetaalbaar. Gevolg is dat de vernieuwing en herstructurering van wijken en buurten bij gebrek aan draagvlak verder zal stagneren.

Het kabinet wil dat de woningcorporaties verantwoordelijkheid gaan nemen voor de betaalbaarheid van het wonen voor kwetsbare groepen. Het kabinet gaat ervan uit dat de woningcorporaties de huren van huursubsidieontvangers zullen verlagen of minder zullen verhogen. Het kabinet neemt daarmee afscheid van de rijksverantwoordelijkheid voor de betaalbaarheid van het wonen. De Woonbond vindt het zeer riskant en principieel onjuist dat huurders met een laag inkomen in het vervolg hun hand moeten gaan ophouden bij de verhuurder. Bovendien heeft de Woonbond er geen vertrouwen in dat de verhuurders dit in voldoende mate zullen doen.

Woningcorporaties gaan dus indirect meebetalen aan de huursubsidie. Het kabinet geeft alle verhuurders, dus ook de institutionele en particuliere beleggers, in ruil daarvoor (en voor het zogenaamde bevorderen van de doorstroming), de ruimte om de huur van niet-huursubsidieontvangers (de middeninkomens) de komende jaren extra te verhogen. Dat gebeurt onder het mom van 'meer marktconforme huurprijzen'. Onduidelijk is nog hoeveel ruimte de verhuurders zullen krijgen. Daarmee wijkt het kabinet af van het in 2001 uitgebrachte advies van Commissie Huurbeleid I (Aedes, Vastgoed Belang, IVBN, VROM, Woonbond) om ook na 2004 een inflatievolgend huurbeleid te voeren. Het advies werd integraal overgenomen door oud-staatssecretaris Remkes en oud-minister Kamp in kabinet Balkenende I. Dat huurbeleid werd toen kamerbreed gesteund. Door verhuurders nu ruimte te geven voor een meer marktconform huurbeleid verstoort het kabinet het broze evenwicht tussen belangenorganisaties van huurders en verhuurders in Commissie Huurbeleid II. Het kabinet neemt met deze plannen een groot risico. Extra huurverhogingen leiden juist tot stijging van de huursubsidie-uitgaven in plaats van besparingen en drijven de inflatie op. De verhuurders kunnen hun kas spekken en er is geen enkele garantie dat zij huursubsidieontvangers in voldoende mate zullen compenseren. Ook is er geen enkele garantie dat de beoogde besparingen op het budget zullen worden gerealiseerd.

De woningcorporaties zijn al jaren financieel uitermate gezond. Zij beschikten eind 2001 over een vermogensovermaat van tien miljard euro en volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting zal dit overschot oplopen tot 15 miljard in 2006. De Woonbond vindt het dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet niet heeft besloten om nog meer te bezuinigen op het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. Via dit budget geeft het rijk de komende jaren nog honderden miljoenen investeringssubsidies aan de woningcorporaties. De Woonbond vindt dat dit geld gebruikt moet worden om de bezuinigingen op de huursubsidie ongedaan te maken. Voorzover het gaat om investeringen door gemeenten in de openbare ruimte en voorzieningen, kan het ISV overeind gehouden worden. Voorwaarde is wel dat het kabinet corporaties verplicht de vermogensovermaat te investeren in nieuwbouw en herstructurering. Anders zullen de door de minister gepresenteerde Actieplannen Nieuwbouw en Actieplan studentenhuisvesting geen kans van slagen hebben.

De Woonbondcampagne: "Handen af van de huursubsidie" wordt voortgezet.

U03.582
Amsterdam, 12 september 2003