LANDELIJKE CLIENTENRAAD

Begroting Sociale Zaken zorgelijk: Problemen worden niet opgelost maar verschove

Persbericht

Embargo tot dinsdag 16 september 15.15 uur

Plaats en datum: Den Haag, 16 september 2003 Kenmerk: LCR/030196/JL/ER
Onderwerp: LCR persbericht prinsjesdag 2003

Begroting Sociale Zaken zorgelijk:

Problemen worden niet opgelost maar verschoven

Bijna 1 miljoen arbeidsongeschikten? Daar moet iets tegen worden gedaan! We geven ze gewoon een andere naam: vanaf nu heten ze bijstandsgerechtigden.
Te veel bijstandsgerechtigden? Daar halen we wel een streep doorheen. Mensen krijgen nog minder geld, dan gaan ze wel aan het werk. Dit is geen passage uit een klucht, maar lijkt de harde werkelijkheid te worden.
Alle ingrepen in de sociale zekerheid die kabinet Balkenende II voorstelt en vandaag presenteert tijdens Prinsjesdag, hebben niet als doel om WAO-ers, WW-ers, bijstandsgerechtigden en mensen met een andere uitkering of aan het werk te helpen of een bestaanszekerheid te bieden, maar om ze uit beeld te krijgen. Dat is de kern van de brief die de Landelijke Cliëntenraad vandaag aan alle leden van de Tweede Kamer stuurt als reactie op de begrotingsvoorstellen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

De Landelijke Cliëntenraad komt tot deze conclusie nadat ze de begroting van het ministerie van SZW zorgvuldig heeft doorgenomen. Er wordt continu gesproken over impulsen om mensen aan het werk te helpen, maar de mogelijkheden, middelen en maatregelen om zover te komen, ontbreken. Ten eerste neemt de werkgelegenheid af en worden de kansen op werk voor iedereen kleiner. Ten tweede worden reïntegratiebudgetten verlaagd. Ten derde krijgt alleen een werkzoekende de rekening gepresenteerd: verlaging van de uitkering of afvloeiing naar de (uitgeklede) bijstand. Ten vierde ontbreken voor werkgevers prikkels om mensen uit WAO of andere arbeidsongeschiktheidsregelingen in dienst nemen. Het sluitstuk een quotumverplichting ontbreekt nog altijd.
Het is een onevenwichtig pakket van maatregelen, stelt voorzitter Jan Laurier van de Landelijke Cliëntenraad. Alle mogelijkheden voor reïntegratie worden geopperd, terwijl enorm wordt gesneden in die budgetten, besparingen heet dat met een mooi woord. Wij kunnen dat niet rijmen.
Armoedebestrijding komt niet meer in het rijtje van sociale prioriteiten van dit kabinet voor. Straks heet een aantal arbeidsongeschikten niet langer arbeidsongeschikt, maar leven zij wel met een uitkering onder de armoedegrens. Afbraak gaat sneller dan opbouw! Het is niet ondenkbaar dat de verschraling van de maatschappij dusdanig wordt dat die niet snel meer is goed te maken. De Landelijke Cliëntenraad heeft wel een voorstel hoe het tij gekeerd kan worden: Geef mensen recht op reïntegratie. Biedt mensen een Persoonsgebonden Reïntegratiebudget aan. Op die manier zijn zij niet langer afhankelijk van bureaucratische instanties, maar kunnen ze zelf hun weg naar de arbeidsmarkt plaveien. Ik ben er zeker van dat de resultaten dan in positieve zin zichtbaar worden.

Noot voor de redactie (