Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 16 september 2003

SO -14475 De eindrapportage van het uitgevoerd skb-project met als titel omgaan met mijnsteen in Parkstad Limburg.
B&W heeft kennis genomen van de eindrapportage 'Omgaan met mijnsteen in Parkstad Limburg'. Na de mijnsluiting is in de bodem van Parkstad Limburg minimaal 150 miljoen ton mijnsteen en mijn slik achtergebleven. Hierin kunnen kool- en teerresten zitten met Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, kortweg PAK genoemd. Om meer inzicht te krijgen in de effecten hiervan is het project 'interactieve risicobenadering bodemproblematiek voormalige mijnstreek Oostelijk Zuid-Limburg' gestart. De onderzoeken binnen dit project zijn nu afgerond. De belangrijkste conclusies zijn: De PAK-gehalten in de tuinen van Parkstad Limburg zijn te vergelijken met die in andere stedelijke gebieden, zoals bijvoorbeeld Haarlem of Nijmegen. Er zit zo weinig PAK in dat er niet ingegrepen hoeft te worden. Er zijn geen gezondheidsrisico's verbonden aan het eten van groenten uit particuliere tuinen. De groenten bevatten niet meer PAK dan in andere grote steden. Zelfs als we rechtstreeks grond binnenkrijgen (door slecht gewassen groente of wanneer kleine kinderen grond eten) levert dat geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico op. Overigens komt de meeste PAK die in groenten wordt aangetroffen niet uit de bodem, maar uit de lucht via rook of uitlaatgassen. Ook hiermee wordt de invloed van de mijnsteen in de bodem behoorlijk gerelativeerd.

WWS - 15037 Bijdrage in de investeringskosten van de verbouwing van Kunstencentrum Signe te Heerlen.
In zijn streven het culturele klimaat van de GMS-buurt te versterken, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een bijdrage te leveren van E 25.000 aan de investeringskosten voor de nieuwe huisvesting van galerie/kunstencentrum Signe in Stadspark Oranje Nassau. De gemeente Heerlen wil namelijk de bundeling van culturele activiteiten in en rond de Willemstraat stimuleren. Concentratie van ateliers voor beeldende kunstenaars, galerie Signe, vestiging van het evenementenbureau Abraxas en theater Lexor kunnen zorgen voor synergie en geven de wijk GMS een heel eigen gezicht. Met de combinatie van ongebonden cultuur en een gevarieerd horeaca- en winkelbestand geeft het de wijk en de stad een kleurrijke en levendige uitstraling. Aan galerie Signe de (zelfopgelegde) taak om op korte termijn aan te geven hoe ze de Kunst weer maatschappelijk geëngageerd wil presenteren en in dialoog wil gaan met samenleving, stad en buurt. In een meerjarenplan is de organisatie gevraagd de financiele basis onder haar plannen aan te geven. WWS - 15039 Opdrachtformulering onderzoek musea.
Heerlen zal de komende tijd fors moeten bezuinigen. In verband hiermee zal er ook een herbezinning plaatsvinden op de inrichting van de gemeentelijke bedrijfsprocessen en taken. Zo ook op die van de gemeentelijke musea: kasteel Hoensbroek, Thermenmuseum, het Geologisch museum (GEON), de Stadsgalerij en het Vitruvianum. Heerlen levert een substantiële financiële bijdrage aan de exploitatie van en de investering in deze musea. In vergelijking met steden van een zelfde omvang als Heerlen besteedt Heerlen relatief veel geld aan musea. Daarbij komt dat de verdere ontwikkeling van de historische musea (kasteel, thermenmuseum en geon) op een punt zijn beland waar keuzes gemaakt moeten worden. Het college laat daarom een onderzoek uitvoeren waarbij
1. helderheid moet komen over de museale concepten van de historische musea
2. een functioneel en eigentijds organisatieconcept wordt ontwikkeld waarvan alle musea onderdeel uitmaken,
3. voorstellen worden gedaan m.b.t. een meer efficiënte inrichting van de bedrijfsprocessen van de nieuwe organisatie. De bedoelde organisatieaanpassing van de Heerlense musea zal uiteindelijk moeten leiden tot een aanzienlijke besparing op de exploitatielasten voor de musea, en is daarmee een besparing in de uitgaven van de gemeente Heerlen.

WWS- 4473 Subsidiëring Explorion 2003; toekomstige subsidiëring Explorion Het college heeft aan Explorion een subsidie toegekend van E 40.000 voor 2003. Dit bedrag is bedoeld voor de verdere uitbouw en professionalisering van de educatieve activiteiten. Met betrekking tot eventuele financiering vanaf 2004 is besloten Explorion mee te nemen in de afwegingen die het college in verband met de bezuinigingen moet maken.

FIF-14319 Aanpassing tarieventabel behorende bij de legesverordening. Burgemeester & wethouders gaat de raad voorstellen de legesverordening aan te passen. Voor het verstrekken van een nieuw reisdocument of een nieuw rijbewijs zijn bij vermissing van het eerder verstrekte exemplaar extra leges verschuldigd. Dit is tot nu toe niet het geval als er sprake is van duidelijk aantoonbare overmacht. De extra leges worden in rekening gebracht voor de werkzaamheden die de gemeente door de vermissing extra moet verrichten. In navolging van veel andere gemeenten willen B&W dat de extra leges in het vervolg in alle gevallen -ongeacht de reden van vermissing- worden doorberekend. Dit in het kader van het streven om op termijn kostendekkende legestarieven te realiseren. Ook wordt de raad voorgesteld om de legestarieven voor het instellen van onderzoeken naar de bodemgesteldheid te verhogen. Hiervan zijn met name de hogere salariskosten de oorzaak.

Gemeente Heerlen, 16 september 2003
Afdeling Communicatie

Monique Leurs, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl


---- --