Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten


16-09-2003
Gelag niet op bordje burgers

Burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam hebben een methode uit de hoge hoed getoverd om een extra bezuiniging van 200.000 euro voor volgend jaar weg te werken zonder de burgers daarvoor de rekening te presenteren.

Met wat boekhoudkundige oplossingen worden voor dat bedrag de reserves aangesproken.De eerder voorgestelde verhoging van de onroerende zaakbelasting (ozb) van tien procent blijft gehandhaafd. Die lastenverzwaring is volgens het college nodig om een tekort van 1,4 miljoen euro over drie jaar het hoofd te bieden. Eén procent ozb-verhoging levert Alphen-Chaam 16.000 euro op. Daarnaast wil het college nog een aantal investeringen schrappen of uitstellen zoals de bouw van een nieuwe brandweerkazerne, een extra fonds voor minima en een onderzoek naar de fietsroute Alphen-Chaam.

De gemeenteraad gaf tijdens de behandeling van de perspectiefnota in juli aan niets in zo'n forse ozb-verhoging te zien. Maar ze is nog niet met andere substantiële oplossingen gekomen die ook haalbaar zijn.

Het mes zetten in subsidies kan volgens De Jong pas na volgend jaar omdat daarover eerst tijdig overleg met besturen nodig is. Tijdens de begrotingsbehandeling op 30 oktober moeten er definitief spijkers met koppen worden geslagen.

Ondertussen heeft zich een nieuw tekort voor 2004 aangediend.

Dat wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een extra bezuiniging op de uitkering van het rijk aan het gemeentefonds.

Omdat een verhoging van 10 procent van de ozb al onverteerbaar lijkt voor de gemeenteraad, hebben B en W. voor dit tekort naar een andere oplossing gezocht. Dat is gevonden in een zogeheten balanssanering.

"Op de balans staan diverse investeringen die over een groot aantal jaren worden afgeschreven. Daarvoor staat jaarlijks een bedrag op de begroting. We stellen nu voor om een deel van die kapitaalslasten (afschrijving en rente) in één keer af te betalen uit de algemene reserve. Daarmee creëren we een ruimte van 200.000 euro op de begroting", aldus De Jong.