Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten


16-09-2003
Veel vis in voedselarme zwemplas

r zit nogal wat vis in de Alphense recreatieplas 't Zand. Dat verbaast ingewijden omdat de zwemplas geen voedzame omgeving voor deze dieren vormt. Er is geen plantengroei.

Volgens boswachter W. Tieleman zijn er enkele scholen vissen geconstateerd. Er wordt gezegd dat het om karpers gaat. Dat kan Tieleman, die zich geen deskundige noemt, niet bevestigen. Hij gaat met de gemeente de komende tijd kijken of er iets moet worden ondernomen tegen de aanwezigheid van de vissen en hoe dat dan moet gebeuren.
Geruchten onder verontwaardigde vaste bezoekers van 't Zand dat elektrovissen wordt overwogen, ontkent Tieleman. Volgens bestuurslid E. Veldhuizen van de Alphense hengelvereniging Alfheim, worden de vissen bij elektrovissen niet gedood maar alleen tijdelijk verdoofd. Ze kunnen dan worden opgeschept en elders weer worden uitgezet. Volgens Veldhuizen is bij zijn visclub niet bekend dat er vissen in 't Zand zwemmen. De hengelvereniging heeft sinds 1989 haar eigen visvijver Den Ballast aan de Rielseweg. Om de aanleg van die visvijver te bespoedigen, heeft een aantal plaatselijke vissers in 1986 als stunt karpers in 't Zand uitgezet.
Veldhuizen zegt dat het mogelijk is dat een aantal van die vissen dat hebben overleefd. Volgens hem kunnen de vissen er ook gekomen zijn doordat watervogels de eitjes via hun poten daar hebben gebracht. Het advies van Veldhuizen is de vissen gewoon te laten zitten en ze in de plas een natuurlijke dood te laten sterven.