Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten


16-09-2003
Huijben start met lobby

De Alphen-Chaamse wethouder Ton Huijben gaat een lobby starten voor een 'meer pragmatische aanpak' van de reconstructie en de revitalisering van het platteland.

"Uiteraard niet als wethouder maar als lid van de reconstructiecommissie in de Baronie van Breda. In beide functies wordt je echter wel dagelijks geconfronteerd met het gegeven dat het in dit land barst van de regelgeving. De verschillende belangengroepen, zoals agrariërs, natuurbeschermers, recreanten en waterschappers, zijn voortdurend bezig zich daarachter te verschuilen. Dat staat de reconstructie gruwelijk in de weg", aldus Huijben, die hoopt hierover zowel binnen die commissie als op provinciaal niveau een discussie op gang te krijgen. Hij deed dat eerder deze week al tijdens de vergadering van de beleidscommissie van de gemeente Alphen-Chaam.

Volgens Huijben wordt de voortgang van de reconstructie gedwarsboomd door 'teveel balast' die de belangengroepen op grond van de bestaande regelgeving voortdurend met zich meezeulen. "Neem de discussies als het gaat om een bedrijf dat in een uitloper van de ecologische hoofdstructuur zit en in het kader van de reconstructie daar zou moeten verdwijnen. Ik stel me zo voor dat je in goed overleg met alle betrokkenen dan toch ook tot een verlegging van de begrenzing zou kunnen komen naar een voor de ecologisch hoofdstructuur misschien zelfs meer aantrekkelijke plaats. Dat levert tijd en tevreden mensen op en met die twee dingen los je vaak een hoop zaken op".

Volgens Huijben zijn er tal van andere situaties op te sommen, waarin een meer pragmatische werkwijze niet alleen tijd en tevreden mensen zal opleveren maar ook veel geld kan besparen.

"Een groot intensief bedrijf bijvoorbeeld dat door vader en zoon wordt gerund, in een verwevingsgebied gevestigd is en voor de keus staat stoppen, verplaatsen of doodbloeden. In plaats van financiële compensatie zou je in zo'n situatie ook een andere oplossing kunnen bedenken, bijvoorbeeld medewerking verlenen aan de bouw van een of twee woningen in plaats van het bedrijf. Dat voorkomt mogelijke verpaupering van leegstaande agrarische panden of het oneigenlijke gebruik ervan, je behoudt sociale controle in het buitengebied en zoon of dochter kunnen voor hun ouders zorgen als die dat nodig hebben."

Zo zijn er volgens Huijben nog veel meer oplossingen te bedenken voor probleemsituaties die zich tijdens de reconstructie (nog zullen) voordoen. "Maar daar is wel wat brutaliteit en lef voor nodig ", zo daagt de Alphen-Chaamse wethouder alle betrokkenen uit tot een discussie.