EVD


Hongarije: effect toetreding op economische activiteiten
---

Men verwacht dat er voor Hongaarse handelsondernemingen niet enorm veel zal veranderen na toetreding van Hongarije tot de EU. Met een aantal aspecten moet wel rekening worden gehouden:

· Vrijhandelsakkoorden als CEFTA, licentieprocedures, douanewetgeving, antidumpingmaatregelen en marktbescherming houden op te bestaan;

· Handel in industriële goederen is al vrij, maar de handel in agrarische producten zal dat nog niet zijn. Hongaarse ondernemers met agrarische activiteiten zouden zich nu al op de hoogte moeten stellen van de toekomstige bepalingen op het gebied invoerheffingen en quota;

· Het preferentiële systeem van de EU correspondeert niet geheel met dat van Hongarije. De EU heeft Oekraïne en Rusland op de GSP-lijst staan. Bij Hongarije is dat niet het geval. Ook op productniveau zouden er andere invoertarieven in Hongarije kunnen worden gehandhaafd dan in de EU.

· Hongaarse importen uit een aantal niet-EU-landen worden goedkoper omdat het EU invoertarief nul is;

· Van 4.500 tot 5.000 producten worden de invoerrechten verlaagd. Van 1.000 tot 1.200 artikelen, voornamelijk agrarische producten, textiel en kleding, worden de invoerrechten verhoogd;

· De 138 douanevrije zones zullen hun functie verliezen. Bedrijven kunnen nog, vóór de accessie, hun machines en materiaal vrij van invoerrechten invoeren. Sommige zones krijgen een speciale EU-vergunning of opereren onder een ander systeem.

De Hongaarse toetreding tot de EU zal nauwelijks effect hebben op het Hongaarse gemiddelde goederenprijspeil. De prijzen van een aantal goederen zullen dalen door factoren als verlaging of afschaffing van invoerrechten, accijnzen en verbruikersbelasting. Arbeidsintensieve diensten zullen op middellange termijn niet sterk in kosten stijgen. Suiker en rundvlees zullen bijvoorbeeld juist in prijs stijgen.

15.09.2003
---

Bron: Business partner hungary (5 p.)
Nummer: 105533

Open het originele document via:
Open brondocument
Wat is InfoPlus?

De volledige tekst is op te vragen via het formulier kopieaanvraag. Vermeld steeds uw eigen faxnummer. Wij versturen géén kopieën per e-mail, alleen per fax of per post. Kosten: bij meer dan 50 pagina's 0,20 euro per pagina en 5,00 euro administratiekosten.