Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging


Reactie Arcares op Prinsjesdag

Meer ouderenzorg, maar minder vernieuwing

Arcares is tevreden over het feit dat de overheid de omvang van de ouderenzorg laat groeien om het toenemend aantal ouderen op te vangen. Echter, de kwaliteit van de zorg voor ouderen komt verder onder druk te staan door de generieke korting van 0,8%. Bovendien is het wrang dat de overheid roept om innovatie, maar niet langer investeert in zorgvernieuwing.

Arcares begrijpt dat er bezuinigd moet worden, maar Arcares blijft met klem wijzen op het toenemend aantal ouderen door de naoorlogse geboortegolf (20% meer ouderen in 2015) en op de kwaliteit van zorg die tanende is. De voornemens van de overheid, zoals minder regels, hogere eigen bijdragen en een ander zorgstelsel, helpen daarbij, maar zijn niet genoeg om de kwaliteit van zorg op peil te houden. Investeringen in zorg, wonen en welzijn voor ouderen blijven noodzakelijk.
Arcares ziet uit naar de nota over integraal ouderenbeleid die het ministerie van VWS medio 2004 zal uitbrengen. We gaan ervan uit dat de nota ook echt integraal zal zijn, dus met betrokkenheid van ander ministeries zoals VROM, Financiën en Binnenlandse Zaken.

Datum: 16/09/2003