Gemeente Leeuwarden

Poppodium haalbaar in Leeuwarden

Befrijdingsfestival 2003 Er zijn in Leeuwarden voldoende ingrediënten aanwezig om een volwaardig poppodium te realiseren. Dit is de conclusie van adviesbureau Signo&S dat een haalbaarheidsonderzoek naar een duurzaam poppodium heeft uitgevoerd in opdracht van gemeente Leeuwarden. Op basis van marktonderzoek, interviews met Leeuwarder sleutelinformanten en een marktanalyse is het adviesbureau tot deze conclusie gekomen.

Met de realisatie van een poppodium is een investering van 7,5 miljoen gemoeid; verder dient rekening te worden gehouden met een exploitatiesubsidie van tenminste 300.000. Hierbij wordt uitgegaan van een poppodium met onder meer een grote zaal (750 bezoekers), een kleine zaal (200 bezoekers) en een caféruimte met een kleinschalige podiumfunctie. Het poppodium zal zich richten op een breed publiek.

In het programma-aanbod zal aandacht uitgaan naar hedendaagse podiumkunst: cultuuruitingen op het gebied van moderne muziek, pop, wereldmuziek, dance, jazz, etnische muziek, geïmproviseerde muziek en cross-overs. Dit aanbod zal worden aangevuld met aanverwante activiteiten op het terrein van theater, cabaret, dans, literatuur en beeldende kunst. Daarnaast wil het podium een belangrijke facilitaire rol spelen voor de onderwijsinstellingen zoals de opleiding Pop en Media en de Academie voor Popcultuur.

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de inhoud van de rapportage te betrekken bij de discussie die zal worden gevoerd in het kader van de nieuwe cultuurnota, die invulling moet geven aan het gemeentelijk cultuurbeleid in de jaren 2005-2008.