Gemeente Dordrecht


---

Stevensweg: nieuw riool en nieuwe indeling

Ronald van Dijk
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Stevensweg aan te pakken. Het gecombineerde riool wordt vervangen de weg wordt anders ingericht. Het is de bedoeling januari 2004 te starten en november dat jaar gereed te zijn. Om het werk met een half jaar te bekorten heeft het college enkele tonnen extra uitgetrokken.

De Stevensweg verkeert momenteel in slechte toestand. Zo is onder meer het rioolstelsel aan vervanging toe en drukken de boomwortels het trottoir omhoog, waardoor het onveilig is. Vorig jaar hebben B & W een plan ontwikkeld dat voorgelegd is aan de betrokken bewoners. In de inspraakprocedure zijn opmerkingen gemaakt over de breedte van de rijbaan, de te verwachten trillingen, de beplanting en het aanbrengen van het riool onder de hoofdrijbaan.

Beeldkwaliteitplan Dubbeldam
Bij de herinrichting is rekening gehouden met beeldkwaliteitplan van Dubbeldam. Het karakter van de Stevensweg wordt daarmee behouden. Daarom worden alle te kappen bomen vervangen door nieuwe zilverlindes. B&W hebben ook een belangrijk deel van de inspraakreacties in het definitief ontwerp verwerkt.

Zo wordt de rijbaan voorzien van een nieuwe toplaag en worden vanwege de trillingen drie wegversmallingen in plaats van drempels aangebracht. Ook worden de inritten ruimer aangelegd, zodat vrachtverkeer grote draaicirkels kan nemen. Ook de haag wordt lager, zodat het overzicht vanuit de uitrit gewaarborgd is. Tenslotte wordt het riool niet onder hoofdrijbaan, maar onder de voetpaden aangebracht, evenals een drainagesysteem. Deze oplossing is wel enkele tonnen duurder, maar daarmee wordt het werk ruim een half jaar eerder opgeleverd.

Momenteel wordt nog een bemalingsadvies opgesteld, omdat de grondwaterstand tijdelijk moet worden verlaagd. Het college wil inzicht in de mogelijke gevolgen van deze tijdelijke maatregel. Dat advies moet in november gereed zijn.

Overigens moet de gemeenteraad nog instemmen met het voorstel van het college. De bewoners zijn inmiddels per brief geïnformeerd over dit voorstel.