Verbond van Verzekeraars

Verbond roept kabinet op positieve richting WAO vast te houden

Het Verbond heeft positief gereageerd op de besluitvorming van het kabinet over het WAO-dossier, namelijk de afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen, de invoering van het tweede ziektejaar en de introductie van de nieuwe beroepsziekteverzekering voor werkgevers. Het kabinet laat zien vertrouwen te hebben in de prikkels van de markt en de rol van verzekeraars in het WAO-dossier. Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over de private of publieke dekking van gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Consequent zou zijn hiervoor private partijen te benaderen.

Natuurlijk hebben wij begrip voor de dilemmas waarmee het kabinet met betrekking tot de WAO worstelt. Deze materie hangt al jaren als een molensteen om de nek van de politiek. De WAO is al jarenlang een open zenuw voor de politici en juist daarom is het nu tijd om door te pakken naar een voor werkgevers private WAO, die zal leiden tot minder arbeidsongeschikten, meent Fischer, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. Met een private loonsuppletieregeling, in aanvulling op de periode van de loondoorbetaling, ontstaat een lange periode waarin de verzekeraar aan de slag gaat met reïntegratie. Deze stimulans zorgt ervoor dat verzekeraars een groot belang hebben bij een goede en snelle reïntegratie.

Een besluit van het kabinet om de WAO voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten publiek te laten uitvoeren, zal averechts werken. Het aantal WAOers zal eerder toe- dan afnemen, met als gevolg stijging van de collectieve lasten. Kern van het probleem is dat in de publieke uitvoering géén effectieve prikkels voor werknemers, werkgevers en de uitvoerder aanwezig zijn om de WAO te beteugelen. De effecten van de privatisering van de Ziektewet tonen aan dat een financiële prikkel als medicijn goed aanslaat. Alle aanleiding om de dosering op te voeren, aldus Eric Fischer. Bovendien is de oplossing voor een private variant in lijn met breed maatschappelijk gedragen adviezen van de SER en de commissie-Donner. Deze lijn is nog recent in het Regeerakkoord bevestigd.

16 september 2003

---