Gemeente Leeuwarden

Arbeidsactivering ook voor daklozen en verslaafden

Leeuwarden gaat daklozen en verslaafden weer aan werk helpen. In oktober start het twee-jarige Project Arbeidsactivering dat bezoekers van de dagopvang van De Terp en het Leger des Heils stimuleert om nuttig werk te doen en zo hun leven meer structuur te geven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geeft Leeuwarden ruim een half miljoen euro subsidie voor het project.

In de afgelopen jaren zijn er in Leeuwarden al verschillende succesvolle reïntegratieprojecten geweest. Dak- en thuislozen, (ex-)verslaafden en psychiatrische patiënten bleken bij die projecten maar moeilijk te bereiken en blijvend te motiveren. Dankzij de bijdrage van SZW kan de gemeente Leeuwarden zich nu ook voor die groep beter inzetten met een intensieve, speciaal voor deze doelgroep gerichte aanpak.

Reïntegratiebedrijf REAX voert het Project Arbeidsactivering uit, samen met De Terp en het Leger des Heils. Er is plek voor ongeveer 40 cliënten uit de dagopvang.

De mannen en vrouwen worden aangespoord om mee te doen met allerlei dagbestedingsactiviteiten. Van eenvoudig productiewerk tot klusjes voor het wijk- en stadsbeheer. Zo kunnen deelnemers zich ontwikkelen, krijgen ze meer zelfvertrouwen en een positievere kijk op de maatschappij. Ook de Leeuwarder samenleving profiteert van het project: de groep zal vermoedelijk minder overlast veroorzaken.

Na twee jaar wordt het Project Arbeidsactivering geëvalueerd. Als de resultaten positief zijn is voortzetting op reguliere basis wellicht mogelijk.