Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie keurt uitwerkingsplan De Velden goed 'Wonen in de Velden' en 'Wonen aan het lint' in Vathorst

16-9-2003
In de nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort zijn twee stedelijke woonsferen nader uitgewerkt voor deelgebied De Velden 1. Het gaat om de sferen 'Wonen in de Velden', waar volledige nieuwbouw komt en om 'Wonen aan het lint' waar 24 kavels bebouwd mogen worden. Het uitwerkingsplan De Velden bevat ook een speciale plek voor voorzieningen, De Brink. Dit is de plek voor scholen, een tenniscomplex en instellingen voor cultuur en welzijn. De provincie Utrecht keurt het uitwerkingsplan De Velden goed, waar maximaal 2300 woningen komen, ontsluitingswegen en voorzieningen. Het plan is een nadere uitwerking van het geldende bestemmingsplan Vathorst.

De woonsferen
De Velden is een patchwork van verschillende velden die elk een eigen, uniek patroon hebben. De inhoud van elk veld is anders door een verschil in structuur en compositie en een verschil in soorten woningen, materiaal, kleur en detaillering van de architectuur. Ook wordt de openbare ruimte telkens verschillend ingericht. Het Lint betreft de bestaande wegen Veenweg, Duisterweg en Calveenseweg. De bestaande boerderijen, bomen en houtwallen op de lintkavels worden zoveel mogelijk behouden. Afhankelijk van de ruimte per lintkavel mogen op de 24 kavels nieuwe woningen naast of in plaats van de bestaande boerderijen worden gebouwd. Het Lint krijgt een belangrijke functie als fietsroute.

Bezwaren ongegrond
Tegen het plan zijn bij het gemeentebestuur zienswijzen ingediend door omwonenden van het Park van de Tijden, dat als centrale speel- en ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van De Velden moet gaan dienen. De omwonenden hebben moeite met de toegestane bebouwings- en gebruiksmogelijkheden van de kavel Veenweg 28. Deze kavel grenst aan het Park van de Tijden en ligt schuin tegenover De Brink. Deze ligging ten opzichte van De Brink maakt de locatie Veenweg 28 geschikt voor eventuele andere functies zoals dienstverlening of horeca in de vorm van een snackbar of restaurant. De bewoners zien deze kavel echter als onderdeel van het Park en vrezen voor teveel drukte van de horeca en een toename van het verkeer. Deze bezwaren achten gemeente en provincie ongegrond, omdat er geen sprake is van een bar of discotheek, maar van bijvoorbeeld een restaurant of snackbar. De gevreesde drukte door meer verkeer wordt ook ongegrond geacht, omdat het Lint grotendeels autovrij wordt en er vooral bestemmingsverkeer is. Verder wordt geprobeerd om de bestaande boerderijen aan het Lint zoveel mogelijk vanaf de achterkant van het erf te ontsluiten.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl