Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten van Utrecht zien kansen en bedreigingen in Miljoenennota

16-9-2003
Gedeputeerde Staten van Utrecht zien kansen en bedreigingen in de vandaag door het kabinet gepresenteerde Miljoenennota. Kritiek hebben GS op het uitblijven van adequate financiering voor het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en de bezuinigingen op cultuur en openbaar vervoer. Ondanks de forse bezuinigingen van het kabinet Balkenende II zien Gedeputeerde Staten in de rijksbegroting wel diverse kansen voor de Utrechtse regio

Jeugdzorg
De Miljoenennota gaat in op de Wet op de Jeugdzorg die op 1 januari 2004 wordt ingevoerd. Een wet die het récht op jeugdzorg regelt. En die maakt dat de jeugdzorg vanaf 2004 helemaal wordt geregisseerd door provincies. Gedeputeerde Staten onderschrijven de wet van harte. Teleurstellend is dat de aanspraak op de jeugdzorg niet is vertaald in voldoende extra middelen. De provincie Utrecht ontvangt ongeveer 1miljoen per jaar extra voor deze taak, terwijl er 7.5 miljoen per jaar extra nodig is. Vertaald naar de praktijk betekent dit dat de kans erg groot is dat de wachtlijsten blijven bestaan. En dat de 296 jongeren die op 1 juli 2003 langer dan anderhalve maand op zorg moesten wachten, veel lotgenoten kunnen verwachten. Een situatie die onaanvaardbaar is voor Gedeputeerde Staten.

Openbaar Vervoer
GS maken zich grote zorgen om de aangekondigde bezuinigingen bij het stads- en streekvervoer. Ook de aangekondigde vertraging bij de aanleg van Randstadspoor projecten rond Utrecht, waarbij regionale spoorverbindingen tussen Utrecht centraal en oa. Houten en Leidsche Rijn tot stand komen, gaan in tegen het beleid van de provincie en tegen met het rijk gesloten contracten. Dit beleid is er juist op gericht om het gebruik van OV in de regio Utrecht te bevorderen en daarmee de grote druk op de wegen zoveel mogelijk te verminderen. GS zullen in de komende weken de zorg om het OV in de provincie Utrecht voorleggen aan de Minister van Verkeer en Waterstaat en haar houden aan eerder gemaakte afspraken tussen het Rijk en Utrechtse regio.

Extra spitsstroken
Het rijk kondigt in haar miljoenennota aan dat er na het aanleggen van spits- en plusstroken tot 2006 (het benuttingprogramma Zichtbaar, Slim en Meetbaar: ZSM 1) nog een tweede programma (ZSM 2) komt met maatregelen om de doorstroming op de rijkswegen te bevorderen. In dit tweede programma, dat vanaf 2007 start, is o.a. de A12 tussen Maarsbergen en Veenendaal opgenomen en infrastructurele maatregelen voor de knooppunten Hoevelaken (A28 - A1), Eemnes (A1 - A27) en Lunetten / Rijnsweerd (A27 - A28). GS zijn tevreden over deze extra investeringen van het rijk in de bereikbaarheid van de Utrechtse regio.

Ecologische Hoofdstructuur
Het college van GS is te spreken over het grotendeels door kabinet Balkenende II terugdraaien van de bezuinigingen die het kabinet Balkende I aanbracht bij de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De doelstellingen voor het realiseren van dit systeem van aaneengesloten natuurgebieden in 2018 zijn daarmee weer realistisch te noemen volgens het college. In het coalitieakkoord hadden de collegepartijen al aangegeven dat het realiseren van de EHS een hoge prioriteit heeft. In het licht van de huidige financiële en beleidsmatige inzet van het kabinet, neemt de provincie Utrecht voor de realisatie van de EHS benodigde planologische bescherming en voorfinanciering voortvarend ter hand.

Reconstructie
Dit kabinet handhaaft de financiele impuls van 700 miljoen voor EHS, reconstructie en agrarisch natuurbeheer en geeft daarmee aan serieus werk te willen maken van een vitaal platteland. Uitvoering van het reconstructieplan is volgens het college van GS van cruciaal belang voor de toekomst van de agrarische sector, voor de realisatie van natuur, water en milieubeleid en voor de leefbaarheid van met name het oostelijk deel van onze provincie. Ongeveer de helft van de 700 miljoen wordt besteed aan de reconstrutctieplannen voor de intensieve veehouderij. Hierover zijn GS dan ook enthousiast. Komend jaar gaat het college samen met de provincie Gelderland aan de slag met een urgentieprogramma van kansrijke en aansprekende projecten in Utrecht Oost / de Gelderse Vallei. Helaas blijkt ook dat bezuinigingen op de beleidsterreinen landinrichting, herstructurering veehouderij en waterbeleid de intensiveringen voor reconstructie onder druk zetten. Zorgpunt blijft ook dat de robuuste verbindingszone tussen de veluwe en de Utrechtse Heuvelrug binnen de 700 miljoen gerealiseerd moet worden. Ook komen de rijksmiddelen pas in 2006 en 2007 beschikbaar.

Water
De provincie Utrecht ondersteunt de uitgangspunten van het kabinet om de provincies, waterschappen en gemeentes een grote verantwoordelijkheid te geven bij het nemen van maatregelen ter bestrijding van wateroverlast en watertekort (maatregelenprogramma 2003-2007 conform het nationaal bestuursakkoord water). Utrecht wil naar aanleiding hiervan enkele zorgpunten neerleggen: Het is van belang om de verantwoordelijkheden die bij de lagere overheden worden neergelegd te voorzien van voldoende adequate financiering. De geringe rijksbijdrage, slechts 100 miljoen op een totaal van 1,3 miljard euro voor de 1e fase van het uitvoeringsprogramma van het nationaal Bestuursakkoord water (2003-2007) is hiermee niet in overeenstemming. Bij het ontwikkelen van visies en maatregelen is het van belang om waterkwantiteit en waterkwaliteit steeds in onderlinge relatie te blijven bezien. De gescheiden implementatiesporen van WB21 en van de Kaderrichtlijn Water baren in dit opzicht zorgen. Wateroverlast en watertekort (verdroging) zijn twee keerzijden van dezelfde medaille (klimaatverandering). Beide knelpunten dienen in samenhang te worden opgelost. In de begroting komt dit nog onvoldoende nadrukkelijk aan de orde.

Minder regels, meer ruimte
Een centraal thema in het kabinetsbeleid - van toepassing op de meeste beleidsterreinen - is dat de regionale overheden mogen rekenen op meer (beleids)ruimte, meer verantwoordelijkheid en minder regels. Gedeputeerde Staten zien dit als een extra impuls om samen met andere overheden, maatschappelijke organisatie en het bedrijfleven de grote opgaven in de regio aan te pakken.
Om alle ambities waar te kunnen maken zouden veel regionale overheden naast meer verantwoordelijkheid graag ook meer geld willen krijgen van het Rijk. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het nu belangrijker is de kansen die het Rijk biedt met beide handen aan te grijpen. Ook als daarvoor financiële risico's genomen moeten worden.

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030-258 23 17 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl