Ministerie van Buitenlandse Zaken


- Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

derStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Task Force OVSE

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum


- 16 september 2003

Auteur


- R-J Siegert


Kenmerk


- TF OVSE / bu343

Telefoon


- 070 - 348 7318


Blad


- 1/4

Fax


- 070 - 348 5807


Bijlage(n)


- 1


- rj.siegert@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van de leden Timmermans en Koenders over Macedonië

C.c.


---

---

Graag - bied ik u hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Timmermans en Koenders over Macedonië. Deze vragen werden ingezonden op - 4 september 2003 met kenmerk - 2020316760.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoorden van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Timmermans en Koenders (beiden PvdA) over Macedonië.

Vraag 1
Kent u de berichten over de toenemende etnische spanningen in Macedonië, waarbij sprake is van geweldsescalatie?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat deze spanningen leiden tot een explosieve situatie die de vrede in Macedonië in gevaar brengt, en daarmee de fragiele situatie op de Balkan destabiliseert?

Antwoord
Het is belangrijk om de huidige spanningen in het juiste perspectief te zien en geen crisis uit te roepen waar deze niet bestaat. In Macedonië hebben incidenten plaatsgevonden en is de spanning opgelopen. Van een explosieve situatie, die de situatie op de Balkan zou destabiliseren, is echter geen sprake.

Begin van de recente incidenten in Macedonië was de kortstondige gijzeling van twee politieagenten op 27 augustus door de crimineel en voormalig NLA-commandant Avdyl Jakupi ("Cakala"). Hierop volgde een grootschalige en zeer zichtbare operatie van de Macedonische autoriteiten in het voornamelijk door etnisch-Albanezen bewoonde gebied ten noorden van Skopje om Jakupi en zijn medeplichtigen op te pakken. Initiële berichten dat circa 1200 etnisch-Albanezen naar Kosovo en Servië gevlucht zouden zijn vanwege hevige gevechten, waren echter onjuist. Er hebben geen heftige gevechten plaats gevonden in het betreffende gebied. Wel zijn vrouwen en kinderen de dorpen Vaksince en Lojane vertrokken naar dorpen en steden in de buurt, doch deze zijn sinds enkele dagen weer teruggekeerd.

Afgelopen zondag, 7 september, hebben in en nabij Brest, een bergdorp ten noorden van Skopje nabij de grens met Kosovo, vuurgevechten plaats gevonden tussen etnisch-Albanese gewapende criminele elementen en speciale eenheden van de Macedonische politie en het leger. Daarbij zijn twee etnisch-Albanezen omgekomen. Er zijn echter geen burgerslachtoffers gevallen. Inmiddels is de situatie genormaliseerd en keren de bewoners geleidelijk terug. De materiële schade valt mee. Wel heeft dit geleid tot spanningen tussen de coalitiepartners SDSM en DUI.

Momenteel is overigens geen sprake van een hernieuwde, breedgedragen actiebereidheid van de kant van de etnisch-Albanezen in Noord-Macedonië. Het optreden van de Macedonische regering wordt door vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap ter plaatse tot nu toe als verantwoordelijk getypeerd.

Vraag 3
Zo ja, wilt u als voorzitter van de OVSE onmiddellijk actie ondernemen om deëscalatie in Macedonië te bevorderen?

Antwoord
Tot dusverre is de zaak het meest gediend met low-key en bemiddelend optreden van de OVSE vertegenwoordiger ter plaatse ­ in nauwe samenwerking met de VS, European Union Special Representative en NAVO. Deze zogeheten 'Principals', die goed samenwerken, spelen achter de schermen een belangrijke rol in het kalmeren van de situatie en het bevorderen van implementatie van het Ohrid Vredesakkoord van augustus 2001.

Uiteraard blijf ik de ontwikkelingen in Macedonië ten nauwste volgen, ondermeer via de OVSE missie in Skopje.


---