Apple Benelux

Big is beautiful.
17-inch PowerBook.
Keuze uit drie modellen: 12-inch PowerBook G4 15-inch PowerBook G4 17-inch PowerBook G4
PowerBook G4

Het volgende grote nieuws van Apple: de nieuwe 17-inch PowerBook G4. Deze notebook is voorzien van het grootste, spectaculairste beeldscherm dat ooit voor een notebook is gebruikt. Het scherm is op ingenieuze wijze geïntegreerd in een computer die uiterst dun (2,6 cm), uiterst licht (3,1 kg) en uiterst aantrekkelijk is, en die je al vanaf EUR 3568,81 in je bezit kunt hebben.

1440 x 900 pixels 17-inch breedbeeldscherm
Het eerste wat je zal opvallen is het enorm brede beeldscherm - het grootste tot nu toe in een notebook - dat is geïntegreerd in een behuizing van slechts 2,6 cm dik en 3,1 kg zwaar. Dit adembenemende beeldscherm heeft hetzelfde weergavegebied als een 19-inch CRT-scherm. Ook de hoeveelheid informatie die je tegelijkertijd op het scherm kunt zien mag er zijn: de 17-inch PowerBook ondersteunt een resolutie van 1440 x 900 pixels, wat betekent dat er een oogverblindende 1,3 miljoen pixels tegelijkertijd op het scherm verschijnen. Je hebt dus volop ruimte voor je menu's, werkbalken en paletten. Daarnaast heeft dit topmodel ook nog een razendsnelle 1,33-GHz PowerPC G4-processor, tot 2 GB DDR RAM, een ingebouwde AirPort Extreme-kaart en een geïntegreerde Bluetooth-module.

Toetsenbord 17-inch PowerBook

Futuristisch toetsenbord met backlightverlichting en een sensor die reageert op omgevingslicht
De 17-inch PowerBook is voorzien van een toetsenbord met backlightverlichting. Daarnaast passen ingebouwde lichtsensors automatisch de helderheid van het scherm aan het beschikbare omgevingslicht aan. Deze gebruiksvriendelijke functies komen goed van pas wanneer je in een slechtverlichte omgeving werkt, bijvoorbeeld in een vliegtuig of een geluids- of tv-studio.

Industriële vormgeving Toonaangevend industrieel ontwerp Je zult het 17-inch active-matrix hogeresolutie beeldscherm met een schitterende resolutie van 1440 x 900 pixels vast weten te waarderen. En het zal je vast ook aangenaam verrassen dat we erin zijn geslaagd om dit haarscherpe beeldscherm te integreren in een behuizing die 39,2 cm lang, 25,9 cm breed en 2,6 cm hoog is en een luttele 3,1 kg weegt. De behuizing van de nieuwe 17-inch PowerBook G4 is gemaakt van een lichte en duurzame aluminium legering zodat je niet snel vlekken of krassen op je computer krijgt. Bovendien heeft deze notebook een volledig nieuwe, adembenemende vormgeving - overal even glad en zonder kleppen, uitstekende schuiven of vergrendelingen die kunnen afbreken, knoppen waarop je per ongeluk kunt drukken of scherpe randjes waaraan je kleding blijft haken.

PowerPC G4 Snelle architectuur
De 1,33-GHz processor van de 17-inch PowerBook G4 levert nóg betere prestaties dankzij de geavanceerde cachegeheugenarchitectuur die zorgt voor ongelooflijk snel cachegeheugen met een ongeëvenaard hoge doorvoersnelheid. De 17-inch PowerBook G4 is voorzien van 256 KB Level 2 "backside"-cache en van 512K Level 2 "backside"-cache. Gegevens in het hoofdgeheugen kunnen veel sneller worden gelezen dan gegevens op de schijf, maar dankzij de L2-cache, die de prestaties van de processor nog eens extra verhoogt door razendsnel toegang te geven tot gegevens en programmacode, is het geheugen van deze PowerBook G4 nóg sneller. De 17-inch PowerBook G4 wordt standaard geleverd met 512 MB DDR SDRAM, dat uitbreidbaar is tot 2 GB. Hierdoor kun je verschillende geheugenintensieve programma's tegelijk uitvoeren of een compleet grafisch project in het werkgeheugen laden om de afbeeldingen snel te kunnen manipuleren.

ATI Mobility Radeon 9600 Razendsnelle grafische processor De 17-inch PowerBook G4 wordt geleverd met de zeer snelle ATI Mobility Radeon 9600 grafische processor met 64 MB DDR SDRAM. Deze processor levert belichtings- en schaduweffecten en zorgt daarmee voor een drastisch verbeterde weergave, ongeacht het programma waarin je werkt. De ATI Mobility Radeon 9600 is bovendien voorzien van een aantal geavanceerde grafische technologieën, zoals programmeerbare Vertex en Pixel Shaders voor licht- en schaduweffecten zoals je die nog nooit gezien hebt op een notebookcomputer. Kortom, de ideale processor voor realistische 3D-games en videobeelden van filmkwaliteit.

800-Mbps FireWire Snel FireWire 800
Met meer dan 30 keer de bandbreedte van de populaire standaard voor de aansluiting van USB-randapparatuur is FireWire 400 uitgegroeid tot de "gouden standaard" voor snelle gegevensoverdracht. En nu heeft Apple de lat nog hoger gelegd door de effectieve doorvoersnelheid te verdubbelen met FireWire 800. De nieuwe 17-inch PowerBook G4 is voorzien van twee FireWire-poorten: één voor de honderden FireWire 400-randapparaten die al beschikbaar zijn en één voor de nieuwe generatie FireWire 800-randapparaten.

SuperDrive De legendarische SuperDrive
De PowerBook G4 met een SuperDrive (dvd-r/cd-rw) wordt geleverd met iDVD , zodat je dvd's kunt branden die met de meeste dvd-spelers kunnen worden afgespeeld. Je kunt de SuperDrive ook gebruiken om in iTunes je eigen muziek-cd's te branden, of om met de Disc Burner-functionaliteit in Mac OS X gegevens-cd's te branden. De SuperDrive leest dvd's met 8-voudige snelheid en brandt 4,7-gigabyte dvd-r-schijven met 2-voudige snelheid.

AirPort Extreme 54-Mbps AirPort Extreme: tot vijf keer zo snel De nieuwe 17-inch PowerBook G4 bevat de nieuwe 802.11g AirPort Extreme
-technologie. Met een snelheid van 54 Mbps is dit de snelste draadloze aansluiting op de Mac. De 17-inch PowerBook G4 wordt standaard geleverd met een AirPort Extreme-kaart. En aangezien AirPort Extreme compatibel is met de oudere 802.11b-netwerken, en dus ook met alle draadloze "hot spots" in hotels, luchthavenlounges, cafés en boekwinkels, kun je met je PowerBook G4 vanaf vrijwel elke locatie het internet op.

Bluetooth Synchronisatie via Bluetooth
Bluetooth is geïntegreerd in het nieuwe 17-inch PowerBook G4-model. Net als met AirPort Extreme kun je met Bluetooth een draadloze verbinding tot stand brengen tussen digitale apparaten. Deze techniek heeft een veel kleiner bereik dan AirPort en zorgt voor een razendsnelle draadloze bestandsoverdracht tussen een snelgroeiend aantal producten dat geschikt is voor Bluetooth. Zo kun je met iSync en Bluetooth de gegevens op je PowerBook, je mobiele telefoon en je Palm OS-organizer met elkaar synchroniseren. Bovendien kun je via Bluetooth overal gebruikmaken van een GPRS-verbinding om je e-mail op te halen. Dat is wel zo handig als je ergens bent waar geen draadloze 802.11-verbinding beschikbaar is.


-- Bij de Apple Store kun je 24 uur per dag, zeven dagen per week je elektronische bestelling plaatsen.

17-inch PowerBook G4-QTVR PowerBook in actie
Je kunt hem in actie zien in deze QuickTime VR-film. PowerBook G4-galerie Neem een kijkje van dichtbij op de pagina met hogeresolutiefoto's van de PowerBook G4's.

Mac OS X versie 10.2 Software om serieus te nemen De PowerBook G4 wordt geleverd met Mac OS X versie 10.2, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Mac OS X bevat een voorziening voor automatische netwerkconfiguratie, zodat je in een mum van tijd on line bent. Mac OS X detecteert zelf of je onderweg of op kantoor verbinding wilt maken en brengt de verbinding automatisch tot stand. Dankzij de Mac OS X-voorziening voor het direct uitschakelen van de sluimerstand kun je altijd meteen weer aan de slag met je PowerBook G4. Bovendien is Mac OS X het platform bij uitstek voor de digitale levensstijl, omdat het compatibel is met de populairste randapparatuur van dit moment.

iLife

Behalve Mac OS X krijg je bij de PowerBook G4 iPhoto, iMovie, iTunes en iDVD (iDVD wordt alleen geleverd bij modellen met een SuperDrive).

Meteen klaar voor gebruik
De PowerBook G4 wordt verder geleverd met allerlei grafische programma's, zoals FAXstf, Art Directors Toolkit, FileMaker Pro Trial, OmniGraffle, OmniOutliner en Graphic Converter.

Aansluiting op een beeldscherm Je moet het groot zien De nieuwe PowerBook G4-modellen hebben standaard ingebouwde ondersteuning voor VGA-, S-video- en composite-videosignalen. En aangezien VGA-video-uitvoer zowel een uitgebreid bureaublad als synchrone weergave ondersteunt, kun je je werkgebied vergroten of je werk op een extern beeldscherm of een projector laten zien. Dat is handig als je een presentatie moet geven of je ideeën aan anderen wilt laten zien. Ook kun je je multimediaprojecten dankzij de S-video-uitvoermogelijkheid op een groot televisiescherm vertonen. Zodra je de televisie via de meegeleverde Apple videoadapter op de video-uitvoerpoort aansluit, ben je op tv.

Met de optionele Apple DVI-naar-ADC-adapter kun je je 17-inch of 15-inch PowerBook G4 in een handomdraai aansluiten op een van de geweldige flat-panelbeeldschermen van Apple.

Een batterij die tot 4,5 uur meegaat
De PowerBook G4 wordt geleverd met een lithium-ionbatterij die tot 4,5 uur meegaat, afhankelijk van de systeemconfiguratie en het gebruik.

Harde schijf Grote opslagcapaciteit
Met een harde schijf met een opslagcapaciteit tot maar liefst 80 GB biedt de PowerBook G4 net zoveel ruimte als sommige desktopcomputers - meer dan genoeg voor al je bestanden, MP3's, films, enzovoort.

Tal van verbindingsmogelijkheden
Ethernet en modem Gigabit Ethernet is ingebouwd in het 17-inch en 15-inch PowerBook G4-model (10/100 Ethernet in het 12-inch model). Dat geldt ook voor een 56K V.92-modem, wat groot nieuws is als je internetaanbieder de V.92-standaard ondersteunt. Het betekent namelijk dat je je internetverbinding in de wacht kunt zetten terwijl je een inkomend telefoongesprek beantwoordt.