Gemeente Almelo

Stichting Islamitisch Centrum kiest voor
Jan Steenstraat

Het college van Burgemeester en Wethouders van Almelo heeft besloten het perceel aan de Jan Steenstraat 69 in erfpacht met recht op koop uit te geven aan de Stichting Islamitisch Centrum. Op dit terrein, dat momenteel braak ligt, zal de Stichting een nieuw pand ontwikkelen voor de vestiging van een studiecentrum met overnachtingsmogelijkheden voor meisjes. Na vijf jaar kan de Stichting Islamitisch Centrum de grond in eigendom krijgen voor een bedrag van 100.000,--. Nu de Stichting Islamitisch Centrum definitief kiest voor nieuwbouw aan de Jan Steenstraat, zijn zowel de Acaciaschool als de voormalige Riet Mavo niet langer in beeld als vestigingslocaties. De voormalige Riet Mavo inclusief bijgebouwen aan de Violierstraat wordt verkocht aan de Almelose woningstichting Beter Wonen. Beter Wonen zal hier onder andere seniorenappartementen gaan bouwen voor zowel de sociale als de duurdere sector. De aanpak van de voormalige ATS aan de Veldkersstraat dient daarbij als voorbeeld. Achter de voorgevel wordt nieuw gebouwd. De oude dakvorm en het monumentale karakter van de gevel worden behouden.

Akkoord en financiën
Het college heeft tijdens de onderhandelingen ingezet om én een reëel alternatief aan de Stichting Islamitisch Centrum aan te bieden en tegelijkertijd woningbouw in de Riet Mavo te realiseren. De onderhandelingen hebben geresulteerd in een akkoord waarbij de gemeente een bedrag van 615.545,-- netto ontvangt voor de Riet Mavo. Beter Wonen betaalt de gemeente 1.450.000 voor de Riet Mavo en het verschil wordt aangewend voor dekking van een deel van de extra kosten die nieuwbouw met zich meebrengt. De overige bouwkosten ad 1.415.545 komen voor rekening van de Stichting. Totale bouwkosten komen uit op 2.250.000,-- inclusief BTW en onvoorzien, exclusief inrichtingskosten.

Nieuwbouw voor de Stichting Islamitisch Centrum Almelo De Stichting Islamitisch Centrum Almelo kiest definitief voor nieuwbouw op de locatie Jan Steenstraat in de Ossenkoppelerhoek. Daar kan de Stichting een nieuw pand van drie bouwlagen van elk 600 m2 realiseren voor de vestiging van een studiecentrum met overnachtingsmogelijkheden voor meisjes. Overdag volgen zij het normale dagonderwijs als leerling op één van de scholen in Almelo. Daarnaast wordt het gebouw gebruikt als activiteitencentrum voor zowel jongeren als volwassenen. In het centrum zullen diverse ruimten gecreëerd worden, voor activiteiten als seminars, feestvieringen en voor gebed. Op het terrein zal voldoende speel- en parkeergelegenheid komen. Op die manier hoeven bezoekers van het centrum geen gebruik te maken van de bestaande parkeerplaatsen in de wijk. De Stichting mag het pand straks niet gebruiken voor detailhandel. Het pand krijgt qua bouwstijl een eigentijdse uitstraling.

Artikel 19-procedure
Het bestemmingsplan voor het terrein aan de Jan Steenstraat geeft aan dat er gebouwen met bijzondere bestemming mogen komen (openbare of bijzondere gebouwen voor eredienst, openbaar nut en/ of tot ontspanning). Een bouwplan voor de vestiging van een studiecentrum met overnachtingsmogelijkheden valt niet binnen het bestaande bestemmingsplan. Om die reden kan de Stichting nog niet beginnen met de bouw van het centrum. De gemeente zal een artikel 19-procedure starten. Dat houdt in dat een verklaring van geen bezwaar wordt aangevraagd bij de Provincie Overijssel. Als de Provincie vrijstelling verleent, kan gestart worden met de bouw van het pand.

Achtergrondinformatie
De Stichting Islamitisch Centrum was al geruime tijd op zoek naar een locatie in Almelo voor de vestiging van een studiecentrum met een gebeds- en ontspanningsruimte. In 2001 toonde de Stichting interesse in de voormalige Riet Mavo aan de Violierstraat. Het college van Burgemeester en Wethouders nam vervolgens een zogenaamd voorgenomen besluit om dit pand aan de Stichting te verkopen. Naar aanleiding van een raadsdebat besloot het college van B&W om naar een voor de Stichting reëel alternatief op zoek te gaan. Daarbij was de medewerking van de Stichting cruciaal. Het Stovra-gebouw aan het Acaciaplein en het onbebouwde perceel aan de Jan Steenstraat waren voor de Stichting aanvaardbare alternatieven. Nu de Stichting Islamitisch Centrum definitief voor nieuwbouw aan de Jan Steenstraat kiest, zijn zowel de Acaciaschool als de Riet Mavo niet langer in beeld als vestigingslocaties. De voormalige Riet Mavo verkoopt de gemeente aan de Almelose woningstichting Beter Wonen.