ChristenUnie


Dossier: Prinsjesdag 2003 Dinsdag 30 September 2003 - 12:55

In dit dossier vindt u alle persberichten en bijdragen van de ChristenUnie over de kabinetsplannen en de begroting 2004 die zijn gepresenteerd op prinsjesdag.

Prinsjesdag 2003: Harde klappen voor kwetsbare groepen


16-9-2003 - Na een desastreuze paarse periode had ik dit kabinet graag krediet in plaats van kritiek gegeven, maar het beleid geeft daar weinig aanleiding toe, aldus André Rouvoet."Niet bij bezuinigen alleen", is de titel van de bijdrage van André Rouvoet. Bijdrage debat Algemene Beschouwingen

Nieuws:

* Kaalslag in jeugdwerk: Op een dag krijg je de rekening 22-9-2003 De ChristenUnie vindt de drastische ingrepen van minister Hoogervorst in het jeugdwerk onbegrijpelijk. Dit is het paard achter de wagen spannen. Het jeugdwerk is weleens het sociaal kapitaal van Nederland genoemd. Het is synoniem voor de overdracht van waarden en normen, de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en het voorkomen van allerlei vormen van jeugdproblematiek. Op een dag krijgt het kabinet de rekening van deze maatregelen gepresenteerd, aldus André Rouvoet.
* Bijdrage debat Algemene Beschouwingen 17-9-2003 Na een desastreuze paarse periode had ik dit kabinet graag krediet in plaats van kritiek gegeven, maar het beleid geeft daar weinig aanleiding toe, aldus André Rouvoet."Niet bij bezuinigen alleen", is de titel van de bijdrage van André Rouvoet.
* 20 miljoen voor alternatieven abortus en euthanasie 17-9-2003 Het goede nieuws uit de Troonrede is dat het kabinet in de komende jaren veel aandacht geeft aan medisch-ethische vraagstukken. In
2004 evalueert het kabinet de abortus- en euthanasiewetgeving. Uitgangspunt daarbij is dat geldende regels daadwerkelijk worden nageleefd. Dat is winst, aldus fractievoorzitter André Rouvoet. Toch heeft hij nog een wens: Ik heb de minister-president tijdens het debat over de regeringsverklaring gevraagd om de aandacht voor de immateriële themas te vertalen in extra budgetten voor begeleiding, zorg- en hulpverlening. Hij verwees mij toen naar de begroting, maar daar is geen bedrag voor dit doel ingeboekt. Ik reken erop dat het kabinet dit goedmaakt. Met een bescheiden bedrag van 20 miljoen kan er al een heleboel gebeuren.
* Meer koopkracht voor kostwinners 17-9-2003 Gezinnen met kinderen hebben met hoge uitgaven te maken en vooral gezinnen met één kostwinner hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat wordt er in de plannen van het kabinet niet beter op. Christelijk-sociale politiek is ook gezinspolitiek. Daarom stel ik voor om het lesgeld af te schaffen en de financiering van de kinderopvang via een kindgebonden budget te regelen. Daar bovenop wil ik in plaats van de voorgestelde verhoging van de combinatiekorting die alleen tweeverdieners dubbel voordeel oplevert juist een verhoging van de kinderkorting. Dat komt ten goede aan alle gezinnen, aldus fractievoorzitter André Rouvoet.
* Kritiek in plaats van krediet 16-9-2003 Wie het belang van de opvoeding voor het overdragen van normen en waarden onderkent, doet er niet verstandig aan om bijstandsmoeders met kleine kinderen de arbeidsmarkt op te jagen