Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Let op Embargo !

ANWB-reactie op Rijksbegroting

Niet publiceren voor dinsdag 16 september 2003 om 15.15 uur

Meer nodig dan alleen onderhoud

De ANWB is verontwaardigd dat achterstallig onderhoud aan de infrastructuur voor verkeer en vervoer investeringen in de toekomst op het tweede plan plaatst. Uit de kabinetsplannen blijkt dat bijna al het geld de komende jaren aan onderhoud moet worden besteed. De noodzakelijke aanpak van veel knelpunten wordt op de lange baan geschoven.

Weliswaar wordt door de aanleg van spitsstroken hier en daar het fileleed een beetje verzacht. Maar voor het overige zijn we alleen bezig rekeningen uit het verleden te betalen in plaats van te bouwen aan de toekomst. De belofte van teruggave van het "Kwartje Van Kok" wordt geen gestand gedaan. Deze spaarpot voor de toekomst wordt volgens de huidige plannen ook aan onderhoud besteed. De ANWB vindt het onbegrijpelijk dat oplossing van de problemen rond Badhoevedorp (A9/A4), spoortraject Schiedam Rijswijk en de verbinding Benelux-Vaanplein (A15) worden uitgesteld.

De ANWB vraagt zich af hoe de achterstand kon ontstaan in een periode van grote economische voorspoed en hoe dit voortaan kan worden voorkomen. De bond wil ook weten hoe groot de achterstand precies is en welke veiligheidsrisico's daar aan kleven, op de weg, het spoor en het water.

Leefbaarheid staat op het spel
Dat de financiële steun van het rijk voor groen in en rond de stad al jaren achterblijft, begint ernstige gevolgen te krijgen. De leefbaarheid voor de mensen in de grote steden staat op het spel, vindt de ANWB. Van de ¤700 miljoen die het kabinet de komende vier jaar aan natuur en landschap gaat uitgeven zullen bewoners in en rond de grote steden niet profiteren. Ook het vestigingsklimaat staat in deze regio's onder steeds grotere druk. Ondertussen worden diverse grootschalige projecten op de lange baan geschoven; andere gaan helemaal niet door. Voorbeelden zijn het Landschapspark IJsselmonde en Park Overbetuwe. Ook lopende of geplande projecten worden verschraald, zoals het project Meerstad bij Groningen. Hier worden groen en waterpartijen geschrapt terwijl er meer huizen worden gebouwd om het project financieel rond te krijgen.