Ingezonden persbericht

Reactie van de Partij van de Informatiesamenleving op de miljoenennota 2004

EMBARGO TOT DINSDAG 16 SEPTEMBER 2003 15:15 UUR

Miljoenennota mist noodzakelijke samenwerkingsverbanden

Den Haag, vrijdag 12 september. Een baan hebben is goed voor de economie. Meer moeders zullen aan de slag moeten en ook oudere mensen zullen langer door moeten werken. Maar welke voorzieningen worden hier vanuit rijkswege voor ontwikkeld? Uit de miljoenennota 2004 blijkt dat er structureel 100 miljoen extra wordt uitgetrokken voor kinderopvang. Verder wordt slechts opgemerkt dat er gezocht moet worden naar een betere combinatie tussen arbeid en zorg. De Partij voor de Informatiesamenleving (www.pvdi.nl) mist hier concrete voorstellen die de noodzakelijke dwarsverbanden leggen tussen de verschillende beleidsterreinen.

Door ict op een innovatieve manier in te zetten en goed te kijken hoe de verschillende beleidsterreinen elkaar overlappen en aanvullen kunnen meerdere doelen binnen één project gerealiseerd worden. In haar partijprogramma heeft de PvdI een aantal van dit soort voorstellen opgenomen. Een voorbeeld hiervan is de Workplace Service Provider (WSPs).

Samen met lokale overheden en het bedrijfsleven creëert de regering wijkcentra met flexplekken van Workplace Service Providers (WSPs) waarop bedrijven zich kunnen abonneren. De werknemer kan op een willekeurige plek zijn arbeid verrichten binnen alle beschikbare centra van die WSP. Een centrum is een integraal full-service bedrijfsplek met receptie en toegangscontrole, kinderopvang, logistieke diensten voor personen (shuttle), post, lunch en boodschappen en communicatiediensten. Met name de samenwerking met supermarktketens wordt gezocht. Zij hebben immers al een fijnmazig net van vestigingen met logistieke service van hoog niveau.

Deze WSPs stellen ouders met kinderen en oudere werknemers in de gelegenheid makkelijk in de buurt arbeid te kunnen verrichten. Hierdoor versterkt de sociale cohesie en dus de veiligheid in de buurt, wordt de reistijd van deze groep tot een minimum beperkt zodat zij meer tijd over hebben voor het gezin en zichzelf en wordt bovendien de druk op het woon- werkverkeer verminderd.

Ict maakt nieuwe samenwerkingsverbanden mogelijk. De PvdI vindt dat in een tijd dat de regering Innovatie hoog in het vaandel heeft staan, de mogelijkheden van deze samenwerkingsverbanden sterker moeten terugkomen in het voorgenomen beleid.