Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT DINSDAG 16-09-03 15.00 UUR

PERSBERICHT

Defensie toont weinig hart voor personeel

De ACOM, de CNV-bond van militairen, constateert met leedwezen dat de 'goede en aantrekkelijke werkgever Defensie' in zijn bezuinigingsdrift weer de 'bommen en granaten' ruim baan geeft ten koste van het personeel.

In de ogen van zowel de minister als de staatssecretaris is Defensie een 'goede en aantrekkelijke werkgever'. Voor de ACOM valt dit moeilijk te rijmen met de hardvochtige en harteloze wijze waarop Defensie met haar personeel omspringt. Temeer daar de politieke leiding beweert te streven naar 'een evenwichtige opbouw van het personeelsbestand die noodzakelijk is voor een moderne, flexibele, snel inzetbare en professionele krijgsmacht'. Het is de ACOM een raadsel hoe zo'n uitgangspunt is te verenigen met het buiten de organisatie werken van zeker twaalf duizend werknemers die door de politieke Defensieleiding gekwalificeerd worden als 'hoog opgeleid en gemotiveerd personeel'. Bovendien gebeurt dat op een manier die geen andere omschrijving verdient dan 'dumpen'.

De ACOM stelt met misnoegen, vast dat deze 'goede en aantrekkelijke werkgever' meent dat hij zonder overleg met de sociale partners, het Sociaal Beleidskader naar eigen goeddunken kan aanpassen en synchroon laten lopen met zijn op personele kaalslag gerichte beleid. Dat de staatssecretaris in zijn brief aan de Staten Generaal aangeeft dat voor de duizenden 'overtollige' medewerkers naar 'passende werkgelegenheid' zal worden gezocht buiten de Defensieorganisatie, stelt de ACOM geenszins gerust. Immers in het huidige gure economische klimaat zal dat geen sinecure en welhaast onmogelijk zijn.

Pijnlijk verrast is de ACOM eveneens door de scherpe bezuiniging op de veteranenzorg. Niet in het minst omdat met name de staatssecretaris van Defensie recentelijk nog beloofd had de veteranen en de door Defensie (mede) gesubsidieerde organisaties die zich met hun (na)zorg bezighouden, te zullen ontzien. De korting die min of meer neerkomt op een halvering van de middelen bevreemdt te meer omdat de 'moderne, flexibele, snel inzetbare en professionele krijgsmacht' die minister en staatssecretaris voor ogen staat, zal zorgdragen voor steeds meer jonge en oude veteranen.

Onbegrijpelijk vindt de ACOM tenslotte ook het stopzetten per 2005 van de financiële ondersteuning van militaire tehuizen. Dit terwijl de subsidie aan 'sportverenigingen', zoals de Koninklijke Marine Jachtclub, ongemoeid blijft. Ons staat nog bij dat de huidige staatssecretaris de ondersteuning van militaire tehuizen indertijd als 'een aspect van bijzondere personeelszorg' een warm hart toedroeg. Het kan verkeren.

Leusden, 16 september 2003



Ingezonden persbericht