Time : 4:09:15 PM
Date : Friday, September 12, 2003
Sender Name: Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen

UItnodiging Studiedag MiNa-Raad, 16 september 2003

Op dinsdag 16 september 2003 organiseert de MiNa-Raad een studiedag over de samenwerking tussen milieuraden op de verschillende niveaus. De plaats van het gebeuren is het Hadewych-auditorium (Consciencegebouw) van de Vlaamse Gemeenschap, Koning Albert II-laan 15, 1000 Brussel. De studiedag begint om 9u30 en eindigt rond 16u00.

De dag is opgedeeld in drie luiken.
In de voormiddag staat het "participatieproject diftar" centraal, 's namiddags wordt de
portaalsite voor Vlaamse milieuraden officieel voorgesteld en de dag wordt afgerond met een debat over de Samenwerkingsovereenkomst Milieu.

Participatieproject diftar: eind 2002 vroeg de MiNa-Raad het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) om, door een gerichte bevraging, te onderzoeken of lokale milieuraden te betrekken waren bij de gewestelijke advisering. De Raad koos het gedifferentieerde afvaltarief (diftar) als testobject, waardoor OVAM als partner bij het project betrokken werd.
Het doel van het onderzoek was drieërlei:

1) achterhalen hoe op lokaal niveau aangekeken wordt tegen o.a. milieuproblemen en instrumenten, die ook op het Vlaamse niveau van belang zijn;

2) de participatiegraad van de gemeentelijke milieuraden verhogen in de besluitvorming;

3) het geven van een krachtig signaal aan het Vlaamse milieubeleid om met alle betrokken niveaus rekening te houden.
Het resultaat werd een studie: "Participatieproject. Adviesvraag over diftar van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen aan de gemeentelijke milieu- en natuurraden." Alle deelnemende partijen geven woord en uitleg bij het project, nadien volgt een discussieronde over de haalbaarheid en wenselijkheid van dergelijke samenwerkingsprojecten.

Website Vlaamse Milieuraden - www.milieuraad.be: deze portaalsite moet de onderlinge communicatie tussen de verschillende milieu- en natuurraden in Vlaanderen verbeteren. Het initiatief ligt in handen van vertegenwoordigers van de gemeentelijke en provinciale milieuraden en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen. De milieuraden krijgen via dit project een medium om te communiceren met elkaar en informatie in te winnen. De toetreding tot het netwerk is gratis, ook de beschikbare webruimte. Op 16 september 2003 wordt de website officieel bekend gemaakt. Ondertussen hebben zich al bijna 200 van de 314 milieuraden aangemeld. Een dertigtal deelsites bieden al uitgebreid informatie aan over de eigen werking.

Samenwerkingsovereenkomst 'Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling': dit initiatief van de Vlaamse overheid ging in 2002 als opvolger van de vroegere milieuconvenanten van start. Momenteel tekenden al 237 gemeenten en alle provincies in op de Samenwerkingsovereenkomst. Toch is niet iedereen tevreden met de gang van zaken. De MiNa-Raad brengt verschillende partijen in stelling tegenover elkaar in een tussentijds evaluatiedebat. Het panel bestaat uit Rudi Daems (kabinet Sannen), Alex Verhoeven (VVSG), Hugo Pluymers (Minaraad Limburg) en Dirk Van Regenmortel (BBL). Goedele Schuerman (CIBE) is moderator.

Bij deze nodigen we u vriendelijk uit deel te nemen aan de studiedag. De voorstelling van de site en de diverse (scherpe) debatten lonen zeker de moeite om bij te wonen. Het integrale programma vindt u terug op
http://www.minaraad.be/Activiteiten/activiteitenoverzicht.htm.

Indien gewenst, kan u een persmap aanvragen op onderstaand adres.

Ignace Decancq
Communicatieverantwoordelijke MiNa-Raad
Kliniekstraat 25, 4de verdieping
B-1070 Brussel

02/558.01.32
GSM 0486/10.44.63

URL: http://www.minaraad.be