Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT DINSDAG 16 SEPTEMBER 15.15 uur

PERSBERICHT

Utrecht, 16 september 2003

Eerste reactie van Stichting Natuur en Milieu op de Rijksbegroting

Leefbaarheid kind van de rekening: kabinet zet kwaliteit van milieu en natuur op achterstand

Nederland wordt in de komende jaren minder leefbaar. Belangrijke kwaliteiten als een gezonde omgeving zonder vervuilende stoffen, een goed openbaar vervoer, verbetering van de kwaliteit van natuur en oppervlakte- en grondwater, en groen bij de steden krijgen nauwelijks aandacht. Deze beleidsterreinen waarvoor het Rijk verantwoordelijk is, worden in de rijksbegroting veronachtzaamd of zelfs op achterstand gezet. Milieuvriendelijk gedrag van burgers, bedrijven en overheden wordt ontmoedigd. Door bezuinigingen en ontbreken van beleid worden problemen vergroot. Oplossingen worden vooruitgeschoven en zullen dan zeker moeilijker, ingrijpender en duurder zijn.

Het kabinet snijdt in het streek- en busvervoer. Voor achterstallig onderhoud van het spoor is slechts een kwart beschikbaar van het noodzakelijke bedrag. De burger raakt meer aangewezen op de auto, en dat frustreert de bereikbaarheid en een gezond leefklimaat in de steden. Dat laatste knelt eens temeer, omdat de beleidsmaatregelen voor gezonde lucht in de steden vooruit worden geschoven.

De realisering van de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van grote natuurgebieden, wordt niet vertraagd. Dat is een pluspunt. Minpunt is dat de beoogde kwaliteit van de natuur vooralsnog niet wordt gehaald wegens de schadelijke invloeden van ammoniak, meststoffen en verdroging.

Duurzaamheidseisen voor de bouw en de leefomgeving worden losgelaten. Er wordt fors bezuinigd op de aanpak van geluidhinder en bodemvervuiling. Premies voor energiezuinige bouw verdwijnen en normen worden versoepeld. Het belastingvoordeel van groene stroom wordt in twee jaar afgebouwd. Dat maakt niet alleen groene stroom onaantrekkelijker voor burgers en bedrijven, maar zal ook de groeiende consumptievraag naar duurzame energie frustreren. Verdere vergroening van de belastingen wordt uitgesteld naar 2005. Dat is onbegrijpelijk. Het is bekend dat belastingprikkels effectief zijn voor milieuvriendelijk gedrag van burgers en bedrijven. Bovendien ligt er een reeks concrete voorstellen voor vergroening van belastingen bij de minister.

Nadere inlichtingen:
Ad van den Biggelaar, tel. 030-2348268
Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169)


---- --