Ingezonden persbericht


Persbericht

EMBARGO TOT DINSDAG 16 SEPTEMBER 2003, 15.15 uur

Plaats: Utrecht
Datum: 15 september 2003
Referentie: F01-1/526/AtH

Commentaar FvO eigenlijk overbodig
Miljoenennota biedt bar weinig perspectief

Eigenlijk zouden ouders van mensen met een verstandelijke handicap niet eens hoeven te reageren op de miljoenennota. Er staat weinig nieuws in en de standpunten van de ouderverenigingen mogen bekend worden verondersteld. Helaas wordt wat we vreesden werkelijkheid: verslechtering van de inkomenspositie van mensen met een handicap, minder zorg en verslechtering van hun rechtspositie.

Duidelijk is dat de overheid moet bezuinigen. Hoewel er was toegezegd dat mensen met beperkingen daarbij ontzien zouden worden, is nu duidelijk dat mooie woorden en goede intenties maar weinig opleveren. De huishoudboekjes van Ivar en Marlies, twee mensen met een verstandelijke handicap, laten zien wat de financiële gevolgen zijn voor deze groep mensen die nu al nauwelijks iets te besteden heeft.

Inkomen
Er is sprake van een groot aantal verschillende ingrepen in wet- en regelgeving, Zo wordt bijvoorbeeld gesproken over het gedeeltelijk ontkoppelen van uitkeringen en lonen, over het afschaffen van de categorale bijzondere bijstand, over hogere eigen bijdragen voor ziektekostenverzekering en AWBZ, enz.. Samen leiden al deze ingrepen tot een ernstige inkomensachteruitgang voor mensen met een verstandelijke handicap.

De voorgestelde oplossing, een tegemoetkomingsregeling buitengewone uitgaven, wordt in de miljoenennota niet verder ingevuld.

Zorg
Een jaar geleden stond het recht op zorg centraal. Nu worden de pakketten van de ziektekostenverzekering en de AWBZ verkleind. Mensen zullen een beroep moeten doen op hun familie of vrienden en meer moeten betalen voor aanvullende verzekeringen.

Rechtspositie
De overheid kiest voor deregulering. De uitvoering van steeds meer regelingen wordt aan de beleidsvrijheid van gemeentes overgelaten. Waar dit toe leidt zien we bij de uitvoering van de Wvg: Een aantasting van de rechtsbescherming van de zorggebruiker. Door de grote verschillen tussen gemeentes ontstaat rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid.

De Federatie van Ouderverenigingen vindt het logisch dat in goede en in slechte tijden gezegd wordt dat mensen met beperkingen recht hebben op een goed bestaan, dat ze zeggenschap hebben over hun eigen leven en dat hiervoor de noodzakelijke (financiële) middelen beschikbaar komen. Als het even wat minder gaat zouden we daarom eigenlijk niet hoeven te reageren. Toch is nu een persbericht nodig. Dit kabinet, dat spreekt van meedoen , lijkt in slechte tijden zijn principes net zo makkelijk weer te kunnen laten vallen.


---
Noot voor de redactie,