Ingezonden persbericht

EMBARGO TOT 16 SEPTEMBER, 14.00 UUR

PvdA-statenfractie Groningen: Kabinetsbeleid treft inwoners provincie Groningen keihard

De inwoners van de provincie Groningen kunnen maar weinig verwachten van het Kabinet Balkenende. De bezuinigingen treffen de provincie Groningen en zijn inwoners onevenredig zwaar en de karige nieuwe investeringen van het kabinet zijn gereserveerd voor de Randstad. Tot die conclusie komt de statenfractie van de PvdA na de presentatie van de nieuwe rijksbegroting.

De PvdA vindt de kortingen op de sociale zekerheid en het inkomensbeleid asociaal. In de provincie Groningen zijn bovengemiddeld veel mensen aangewezen op een uitkering. Door de ingrepen in de WW en WAO zullen vele duizenden inwoners van de provincie Groningen in de bijstand geraken en tot armoede en een uitzichtloze maatschappelijke positie worden veroordeeld. De reeds bestaande achterstand in welvaartsniveau van Noord Nederland wordt zo verder vergroot in plaats van verkleind. Het kabinet veronderstelt dat de kortingen in de sociale zekerheid de arbeidsparticipatie zullen vergroten. Daarmee wordt echter volledig voorbij gegaan aan het feit dat delen van het land, waaronder Groningen, een hoog en structureel tekort aan werkgelegenheid hebben. Specifiek aanvullend (werkgelegenheids)beleid voor de economisch zwakke regio's ontbreekt geheel in het beleidsprogramma 2004 - 2007. De Wet Werk en Bijstand herbergt een korting van honderden miljoenen euro's op reïntegratiemiddelen, maakt Groninger gemeenten met veel uitkeringsgerechtigden financieel kwetsbaar en zal leiden tot een groot en onevenredig verlies van ID- en WIW-banen (Noord Nederland heeft 15 % van de ID- en WIW-banen op 10 % van de inwoners van Nederland).

De PvdA-statenfractie vindt het teleurstellend dat de nieuwe infrastructurele investeringen van het kabinet zich concentreren in en om de Randstad. De uitvoering van het OV-project Kolibri komt op de helling te staan, nu belangrijke onderdelen uit de regeringsplannen zijn geschrapt. Ook de verbetering van de zuidelijke ringweg wordt vertraagd. De PvdA verwacht dat de bereikbaarheid in en om de stad Groningen hierdoor verder onder druk komt te staan. Een perspectief op een verbeterde ontsluiting van Oost Groningen (verdubbeling N33) ontbreekt. Ook op andere beleidsterreinen komt Groningen er bekaaid af. Bij de herstructurering van de Landbouw wordt prioriteit gegeven aan de zandgronden en in de criminaliteitsbestrijding ligt de prioriteit bij de grote steden. Plaatsen als Hoogezand en Delfzijl schieten daar niets mee op. De enige lichtpuntjes zijn het behoud van het perspectief op de aanleg van de Zuiderzeelijn en een beperkte korting op het financieel budget van de provincie Groningen. Bij de aanpak van de waterproblematiek krijgen de inwoners van Groningen een onevenredig deel van kosten op het bordje geschoven. De aanpak wordt niet betaald uit rijksmiddelen, maar moet uit verhoging van de waterschapslasten komen, wat voor inwoners van dunbevolkte gebieden, zoals de provincie Groningen, slecht uitpakt. De PvdA-fractie is bezorgd over de nieuwe Wet op de jeugdzorg. In de wet wordt de illusie van gegarandeerde zorg gewekt (geen wachtlijsten meer), maar tezelfdertijd wordt ¤ 139 miljoen bezuinigd. Hoe de provincie zou moeten opvangen, is een raadsel.

Alles bijeen vindt de statenfractie van de PvdA dat het Kabinet Balkenende 2 een teleurstellend, tekortschietend en ronduit treurig hard rechts beleid presenteert, dat veel sociale spanningen en maatschappelijke tweedeling veroorzaakt. De "Randstadmentaliteit", die het CDA altijd aan de paarse kabinetten heeft toegedicht, lijkt geheel geïncorpereerd te zijn in het Kabinet Balkenende. Nadere informatie: William Moorlag, voorzitter PvdA statenfractie Groningen, tel. 06 - 51218417, 0595 442686 (T), 050 3631808 (W)