Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

WebWereld schendt embargo Prinsjesdag uit onvrede

De redactie van WebWereld schendt dit jaar bewust de embargo's die rusten op de Prinsjesdag-berichten en bijbehorende berichtgeving. De redactie doet dit uit onvrede met de aangescherpte regels.

Eerder dit jaar is overleg geweest tussen de ANP, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de Rijksvoorlichtingsdienst. In de praktijk blijken nu alleen betalende abonnees van ANP nog toegang te hebben tot de publieke overheidsinformatie.

Voor de RVD lijkt het medium internet niet te bestaan. Ook de redactie van WebWereld was niet inhoudelijk op de hoogte gebracht van de aangescherpte regels, waardoor zij dit jaar is onthouden van publieke overheidsinformatie.

"Het is belachelijk dat ANP alleen betalende klanten voorziet van publieke overheidsinformatie", aldus Laurens Verhagen, redactiechef van WebWereld. "Op deze manier worden een hoop media uitgesloten, die hierdoor niet de kans krijgen zich voor te bereiden op Prinsjesdag."

Verhagen vindt het extra wrang dat internet in deze hele discussie een ondergeschoven kindje lijkt. "Internet lijkt door de RVD niet te worden gezien als medium. Wij zijn in ieder geval niet uitgenodigd voor het grote Prinsjesdag-overleg."

De regels van de raad van de journalistiek zijn wat betreft embargo's duidelijk. Zo dient een embargo gelijke kansen te bieden aan alle media. "Dat is hier duidelijk niet aan de orde", aldus Verhagen.

De redactie van WebWereld meent dat internet niet langer kan worden genegeerd als medium. Om deze mening kracht bij te zetten publiceert WebWereld op Prinsjesdag bewust voortijdig over de nieuwe ict-plannen van het kabinet.

De redactie beroept zich hierbij op anonieme bronnen, uitgelekte informatie en vroegtijdig gepubliceerde persberichten. Ook dit bewijst dat internet niet langer genegeerd kan worden als effectief medium.


---