Ingezonden persbericht

Studenten ontstemd over begroting

UTRECHT, 20030916 -- De investeringen in hoger onderwijs zijn bij lange na niet zo hoog als eerder is beloofd. Het wordt tijd dat de beloofde 700 miljoen daadwerkelijk in onderwijs worden geïnvesteerd. Aan alle kanten wordt aan dit bedrag getrokken. ISO voorzitter Perke Rombouts: "Laat van der Hoeven en Nijs hun poot stijf houden!"



Het ISO is zeer verheugd over de investeringen in innovatie. Immers, investeringen in de toekomst komen ten goede aan de gehele samenleving. Uit ombuigingen binnen de begroting van OCW komt 446 miljoen vrij voor innovatie-investeringen. Daarvan gaat 185 miljoen naar Financiën en EZ omdat er sprake is van gedeelde doelstellingen. Rombouts: "Het is niet te geloven dat onderwijsgeld niet ten goede komt aan onderwijs zelf." Het ISO is derhalve van mening dat ook andere departementen moeten bijdragen aan de innovatie in Nederland.


Er is steeds beloofd niet te bezuinigen op onderwijs en onderzoek, maar nu blijkt dat de zogenaamde extra investeringen in onderzoek worden betaald uit geld dat bestemd is voor onderwijs. Rombouts: "De investeringen zijn een farce, er is alleen sprake van een verschuiving van de gelden." Dat het NWO een grotere invloed krijgt op de bestedingen van onderzoek- en onderwijsgeld is een extra zorg. Gesteld wordt dat het NWO een instrumentarium gaat opstellen dat de kwaliteit en de daaraan verbonden bekostiging voor instellingen zal bepalen. Rombouts: "Dit is een vreemde ontwikkeling. Waar is de verantwoordelijkheid van OCW voor kwalitatief goed onderwijs gebleven?"


Het ISO concludeert dat het ministerie slechts topprestaties in onderwijs en onderzoek wil belonen en daarbij voorbij gaat aan basiskwaliteit. Rombouts: "De prestatiebekostiging zal de druk in onderwijs en onderzoek verhogen, waardoor het innovatieve en creatieve karakter zal verdwijnen."


Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 180.000 studenten aangesloten.





Ingezonden persbericht