Ingezonden persbericht

Loesje is boos over rare capriolen van Haagse politie

Zeven mensen met Loesjeposters opgepakt

DEN HAAG, 20030916 -- DEN HAAG, Prinsjesdag - Loesje is boos op de Haagse politie. Gisteravond zijn elf mensen in Den Haag gearresteerd wegens 'het in bezit hebben van enig affiche'. Dit is anders dan de politie Haaglanden vanochtend in een politiebericht heeft gemeld. Alle elf mensen waren bij de arrestatie niet bezig met het aanplakken zoals de politie vermeldt. Toch hebben ze vier uur in de cel moeten doorbrengen.



Bent u wel eens aangehouden toen u in de richting van een
rood stoplicht liep op verdenking van het door een rood licht gaan lopen? Omdat u kennelijk het doel had de overkant van de weg te bereiken?


Net als het lopen door een rood verkeerslicht is het illegaal aanbrengen van affiches een overtreding. U kunt daarbij niet worden aangehouden op verdenking ervan. Net als mensen die op weg zijn naar een stoplicht die ook op groen kan staan, kunnen mensen met posters en lijm op zak op weg zijn naar openbare plakplaatsen.
Daarom moet politie een plakker op heterdaad betrappen van het aanbrengen van een affiche op een plek waar dat niet mag.


In de Haagse APV staat een artikel dat je niet met plakspullen over straat mag lopen. Dit is echter een verouderd artikel. Rechters hebben al uitspraken gedaan dat je wel degelijk met plakspullen over straat mag lopen, omdat je anders niet op de openbare plakborden kunt plakken en anders dus niet gebruik kunt maken van je recht op vrijheid van meningsuiting.


Zeven mensen hadden Loesjeposters op zak met teksten over
Prinsjesdag en het regeringsbeleid. Vier hadden posters van de satiregroep Balkje bij zich.
Drie mensen zijn aangehouden toen ze aan het water op de Veenkade zaten, één persoon liep op Lange Poten, vier mensen zaten op een bankje op Haagse Bluf, twee personen liepen naar het station en één persoon zat op een bankje op Het Plein. Daarbij is een deel van Het Plein preventief gefouilleerd. De mensen zijn gisteravond van ongeveer 19.30 uur tot 23.30 uur vastgehouden.
U kunt de posters vinden op www.loesje.nl/posters.





Ingezonden persbericht