Ingezonden persbericht

Loesje dient klacht in tegen politie Haaglanden

DEN HAAG, 20030916 -- Loesje dient een officiële klacht in tegen de politie Haaglanden voor het preventief fouilleren en de arrestatie van elf mensen op de vooravond van prinsjesdag in Den Haag, én tegen het naar buiten brengen van foutieve informatie naar de pers. Loesje is boos over deze fratsen!



Op de avond vooraf aan prinsjesdag zijn elf mensen aangehouden wegens "het bij zich hebben van enig aanplakbiljet", algemene plaatselijke verordening (APV) artikel 3.3..
Alvorens de aanhoudingen was er sprake van preventief fouilleren. Bij navraag bij de Gemeente Den Haag blijkt dat er geen preventief fouilleerzones zijn in Den Haag en dat er aan de avond voor prinsjesdag geen noodverordening gold. Daarnaast heeft de politie Haaglanden in zijn politiebericht aan de media foutieve informatie naar buiten gebracht, namelijk dat de elf verdachten wegens het illegaal afficheren zijn aangehouden (APV artikel 3.2). Hier is volgens de bekeuring van de verdachten geen sprake van en daarmee brengt de politie de verdachten in diskrediet en is hier sprake van misleiding van de pers.


Het verbod op het bezit hebben van aanplakbiljetten staat weliswaar in
artikel 3.3 van de Haagse APV, maar aangezien een ieder het grondrecht vrijheid van meningsuiting heeft en rechters hebben bepaald dat gemeenten hiervoor openbare plakborden voor moeten plaatsen, om die ruimte te garanderen is de desbetreffende artikel in strijd met de grondwet. Het is onmogelijk om posters op openbare borden te plakken wanneer je niet met aanplakbiljetten over straat mag lopen.


Loesje vindt dat het repressief gedrag van de politie Haaglanden niet getolereerd Kan worden, zeker niet wanneer hiermee de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komt. Er zal een officiële klacht bij de politie Haaglanden ingediend worden.
De verdachten -die tussen de drie en vier uur in de cel hebben doorgebracht- zullen tevens hun boetes niet betalen en de zaak laten voorkomen, zodat een rechter duidelijkheid kan geven over het recht op de vrijheid van meningsuiting.
Naast de 11 arrestanten hebben intussen meerdere mensen die preventief gefouilleerd zijn contact opgenomen met Loesje en overwegen een klacht in te dienen.





Ingezonden persbericht