Ecomel


Wetenschapper: biologische zuivel gezonder - 16 september 2003

Persbericht: Limmen, 16 september 2003

Wetenschapper: biologische zuivel gezonder

De melk van buiten grazende koeien is gezonder. Dat concludeert de Wageningse onderzoeker Anjo Elgersma uit de resultaten van een nog lopend onderzoek. Biologische koeien lopen tijdens de weideperiode gegarandeerd buiten.

Onderzoeker dr. ir. Anjo Elgersma van Wageningen Universiteit concludeerde de afgelopen week dat koeien die buiten lopen en vers gras eten meer en betere melk produceren. De melk van 'buitenkoeien' bevat meer meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn goed voor hart- en bloedvaten. De linolzuurcombinatie CLA is zelfs vier keer meer aanwezig. CLA beperkt de kans op diverse vormen van kanker. Bij de verdere verwerking van melk tot bijvoorbeeld kaas blijft dit hoge CLA-gehalte in stand.

Koeien in de biologische landbouw lopen tijdens de weideperiode gegarandeerd buiten. Dat is vastgelegd in Europese regels voor de biologische productiemethode. In Nederland wordt dit gecontroleerd door Skal.

Inmiddels is een breed assortiment biologische zuivelproducten verkrijgbaar. Zo brengt marktleider Campina onder de merknaam 'De groene koe' biologische zuivelproducten op de markt, waaronder melk, yoghurt, vla, boter en kaas. Met biologische producten weet de consument zeker dat de melk afkomstig is van koeien die buiten gelopen hebben.

---