Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Maatregelen om legionella in koeltoren te voorkomen

Nr. 2003/122
17 september 2003

Maatregelen om legionella in koeltoren en luchtbevochtigingssysteem te voorkomen

Vanaf 2004 moeten bedrijven in een beheersplan vastleggen welke maatregelen ze nemen om de groei en verspreiding van legionella in koeltorens en luchtbevochtigingssystemen te voorkomen. Ook moeten bedrijven regelmatig op de aanwezigheid van legionella controleren. Naast een opsomming van de maatregelen moet het beheersplan ook een overzicht geven van de onderhoudswerkzaamheden die de afgelopen drie jaar zijn verricht.

Dit staat in de beleidsregel legionella die is gepubliceerd in de Staatscourant. In koeltorens en bepaalde typen luchbevochtigingssystemen kan de legionellabacterie voorkomen. De regel is ook van toepassing op andere industriële waterinstallaties, zoals wasstraten. In Nederland waren koeltorens en luchtbevochtigingssystemen nog nooit een bron van uitbraak van legionella, maar in het buitenland was dit wel het geval. Bij airconditioning wordt vaak gebruik gemaakt van luchtbevochtigingssystemen.

De maatregelen van de bedrijven moeten de omstandigheden tegengaan waarin de legionellabacterie zich kan vermeerderen en verspreiden. Omstandigheden waarin de bacterie zich vermeerdert zijn bijvoorbeeld: stilstaand water en temperaturen tussen 20 en 50 graden Celsius.

17 sep 03 09:04