Provincie Limburg

Limburg introduceert uniek instrument ruimtelijke ordening (195) Verbeteren omgeving als tegenprestatie voor uitbreiding agrarisch bedrijf

De Provincie Limburg voegt met een nieuw instrument voor ruimtelijke ordening meer kwaliteit toe aan de inrichting van het landschap. De nieuwe regeling is gericht op de agrarische sector: boeren die hun bedrijf willen uitbreiden of zich nieuw willen vestigen, moeten aantonen dat het bedrijf een bijdrage levert aan de kwaliteit van de omgeving. Het beginsel 'voor wat, hoort wat' is daarmee de kern van de nu ingevoerde regeling 'Bouwkavel op Maat Plus (BOM+)', een uitwerking van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg. Met deze unieke benadering heeft de Provincie Limburg een geheel nieuw instrument voor ruimtelijke ordening gerealiseerd.
Hierover vindt op woensdag 17 september een introductieconferentie plaats in het Gouvernement in Maastricht.

Formeel had de Provincie bij het toetsen van ruimtelijke plannen van gemeenten tot dusver slechts de mogelijkheid om die goed te keuren of af te keuren. Tussen dit ja of nee is nu de mogelijkheid van ja, mits gekomen, om op die manier de belangen van een agrariër en de belangen van het landschap beter op elkaar te kunnen afstemmen. De nieuwe regeling geldt in heel Limburg. Voor het realiseren van de Reconstructie in Noord- en Midden-Limburg vormt de regeling zelfs een belangrijk uitgangspunt.

Debat
Voor zover bekend is Limburg de eerste provincie met een dergelijke regeling. BOM+ kan ook gezien worden als een voorbeeld van ontwikkelingsplanologie, een benadering die in de aangekondigde Nota Ruimte van het Rijk een belangrijke plaats zal krijgen. De invoering van de nieuwe regeling past in de heroriëntatie op de invulling van de RO-taken door de Provincie, een proces dat momenteel in Limburg tot onderwerp van een maatschappelijk debat wordt gemaakt.

Introductieconferentie
Op woensdag 17 september vindt over deze unieke Limburgs RO-regeling een introductieconferentie plaats voor gemeentebestuurders, gemeentelijke en andere planologen, adviseurs, de agrarische sector en andere belanghebbenden en geïnteresseerden. Uit de aanmeldingen tot dusver blijkt, dat elders in Nederland duidelijk belangstelling bestaat voor dit Limburgse instrument.

Vraagbaak
Tijdens de introductieconferentie wordt ook een voorbeeldboek gepresenteerd, dat illustreert hoe de regeling in de praktijk kan werken. Om de invoering van de regeling te ondersteunen komen er voorlichtingsbijeenkomsten in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg en desgewenst nog meer op verzoek. Ook is er informatie beschikbaar via de provinciale website. En tot slot heeft de Provincie Limburg een medewerker voor drie jaar benoemd als vraagbaak. 9-9-2003 15:49