Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Binnnekamp start actie bewust rijden

16-9-2003
Op 17 september, om 13.00 uur, geeft gedeputeerde van milieu J. Binnekamp op het parkeerdek van het Provinciehuis het startschot voor een actie om bestuurders van motorvoertuigen bewuster te laten omgaan met hun rijgedrag. Een team van uitzendkrachten zal achter de ruitenwissers van de auto's, die in het bedrijvenpark Rijnsweerd geparkeerd staan, een parkeerschijf plaatsen met op de achterkant de spelregels van het zogenaamde "cool driving" (bewust rijden). Deze regels verminderen bij naleving het brandstofgebruik en daarmee de uitstoot van CO2.

Op initiatief van de Europese Commissie wordt tussen 16 en 22 september de Week van de Vooruitgang georganiseerd (http://weekvandevooruitgang.nl). In deze week worden in Europa allerlei activiteiten georganiseerd om de problemen van het groeiend autoverkeer onder de aandacht te brengen en vooral om te laten zien dat het anders kan en moet. Nederland doet hier ook aan mee, want de manier waarop wij ons verplaatsen heeft niet alleen grote gevolgen voor ons milieu, de veiligheid en leefbaarheid in onze wijk maar ook voor onze gezondheid.

De provincie Utrecht realiseert zich dat de auto een niet meer weg te denken vervoermiddel is, maar is zich er terdege van bewust dat de wijze waarop de auto wordt gebruikt het milieu kan sparen. Met name de stijl van rijden heeft een niet te verwaarlozen invloed op de aantasting van het milieu, de veiligheid en de leefbaarheid. Met het actief verdelen van de parkeerschijven - waar achter op 8 tips staan om het milieu en de eigen portemonnee te sparen - tijdens de Week van de Vooruitgang geeft de provincie invulling aan haar voorbeeldfunctiefunctie op het terrein van het milieu.

Eigen maatregelen
De provincie neemt zelf ook maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken. Enkele jaren geleden is besloten om de eigen bedrijfsvoering voor een belangrijk deel klimaatneutraal te laten plaats vinden. Om het stroomverbruik te reduceren zijn in het Provinciehuis in Rijnsweerd vele besparingsmaatregelen getroffen. Op dit moment is in het kantorencomplex voor 60% van het totale stroomverbruik overgeschakeld op groene stroom. De resterende CO2 uitstoot - waarbij de uitstoot als gevolg van het woon-werkverkeer inbegrepen is - wordt jaarlijks gecompenseerd door de aanplant van bos in een ontwikkelingsland. Bovendien zijn op de daken van het Provinciehuis zonnecollectoren geplaatst. Een demonstratiepaneel aan de buitenkant van het gebouw laat aan medewerkers en bezoekers hoeveel energie daarmee opgewekt wordt.
Door de eigen maatregelen verloopt de bedrijfsvoering voor wat betreft het energieverbruik van de provincie Utrecht per 2003 geheel klimaat neutraal.

Meer informatie: Klaas Eding, telefoon 030-2582301 of Klaas.Eding@provincie-utrecht.nl