Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging


Naoorlogse geboortegolf vereist meer en andere ouderenzorg

Arcares Investeringsplan wonen en zorg

Nederland moet zich voorbereiden op meer en andere zorgvoorzieningen voor ouderen. En dat in een tijd waarin weinig geld opzij is gelegd voor investeringen in maatschappelijke voorzieningen. Dit stelt Mariëlle Rompa, directeur van Arcares, brancheorganisatie verpleging & verzorging, bij het aankondigen van het Arcares Investeringsplan wonen en zorg. De babyboomers van na de oorlog worden ouder en de mensen nemen geen genoegen meer met het traditionele zestigerjaren verpleeg- en verzorgingshuis. Arcares wil met dit Investeringsplan de politiek en overheid attenderen op de noodzaak tijdig orde op zaken te stellen.

Wat ouderen vragen
Over tien à twintig jaar bereiken de babyboomers van na de oorlog de leeftijd waarop mensen enige vorm van zorg nodig hebben. Omdat het om een enorm aantal mensen gaat (het aantal ouderen groeit met 20% tot 2015 en daarna dubbel zo snel) moet Nederland zich daar nu al op voorbereiden. Tegelijkertijd wil de nieuwe generatie ouderen wat anders dan de huidige verpleeg- en verzorgingshuizen die in de zestigerjaren zijn bedacht. De oudere van nu wil een ruime woning met voorzieningen en zorg binnen handbereik.

Wat Arcares wil bieden
De zorg en de gebouwen voor ouderen moeten flexibeler en multifunctioneler worden, zodanig dat aanpassing aan (statistische) trends mogelijk is. Levensloopbestendige woningen, goede zorginfrastructuur, woonzorgcomplexen, woonservicecomplexen en multifunctionele zorg- en dienstencentra in elke stadswijk en elk dorp, zijn daarop het antwoord. De meest moderne verpleeghuizen kunnen uitgroeien tot zorgcentra waar gespecialiseerde kennis in huis is, bestemd voor de patiënten die veel zorg nodig hebben. De helft van de 100.000 plaatsen in verzorgingshuizen zouden plaats moeten maken voor woonzorgcomplexen of andere kleinschalige voorzieningen. Een kwart van de verzorgingshuizen dat in goede staat is, kan uitgroeien tot zorg- en dienstencentra, waar artsen en therapeuten werken en van waar uit wordt gezorgd voor maaltijden, klussendiensten en activiteiten. Het overige kwart van de verzorgingshuizen kan ook speciaal geschikt gemaakt worden voor dementerenden. Daarnaast is nieuwbouw nodig, eveneens flexibel en multifunctioneel, aldus Mariëlle Rompa.

Randvoorwaarden

1. Gemeenten moeten wonen+zorg prioriteit geven bij ruimtelijke ordening en grondbeleid. Met woningcorporaties samen dienen zij anticyclisch te bouwen. Dat betekent dat ook in een tijd van slappe bouwconjunctuur extra wordt geïnvesteerd in maatschappelijke opgaven zoals wonen en zorg.
2. Een goede subsidieregeling voor zorginfrastructuur en middelen voor versneld afboeken van verouderde zorggebouwen of mogelijkheden het eigen vastgoed in te zetten.
3. Per regio maken de betrokken partijen een concreet regionaal masterplan voor wonen+zorg.

4. Ruimte voor zorgaanbieders om zich als maatschappelijk ondernemer te kunnen gedragen. Meer ruimte voor mengvormen van publiek en privaat gefinancierde zorg, met fiscale stimulansen om als zorgafnemer zelf meer bij te dragen aan de zorg en diensten. Datum: 17/09/2003