Socialistische Partij

Keer het Tij!

AH-actievoerders gefeliciteerd!

17-09-2003 * De nieuwe Ahold-topman Anders Moberg heeft onder druk van de publieke opinies en de acties van de SP verklaard dat hij afziet van zijn omstreden beloningsregeling. Zijn bonussen worden nu gekoppeld aan zijn prestaties, net als zijn vertrekpremie. "Dit is een mooie overwinning voor iedereen die zich heeft uitgesproken tegen de absurde regeling," stelt SP-Kamerlid Agnes Kant. De acties van de SP worden opgeschort tot bekend wordt hoe de nieuwe beloning concreet wordt ingevuld.

Via de website van de SP verzonden duizenden mensen klachtenbrieven aan de klantenservice van Albert Heijn, het vlaggenschip van het Ahold concern. Ook werden duizenden actiekaarten verzonden, waarmee de inzenders verklaarden het onacceptabel te vinden dat Moberg een buitenproportionele megabeloning krijgt, terwijl zeker 440 werknemers op straat worden gezet.

Onder druk van de acties en de maatschappijbrede ophef heeft Anders Moberg woensdagochtend verklaard dat hij afziet van de regeling zoals die was getroffen. "Ik heb geluisterd naar de kritiek," stelde hij in een persbericht. Het belangrijkste knelpunt was het feit dat zijn bonussen en vertrekpremie niet was gekoppeld aan zijn prestaties. Dit is nu geheel van de baan: deze beloningen worden nu afhankelijk van de omstandigheden en zijn prestaties.

"Dit is een mooie overwinning van het gezonde verstand, dat dankzij de protesten van het publiek tot Moberg is doorgedrongen," zegt Agnes Kant. "Wij schorten daarom onze acties op tot bekend wordt hoe zijn nieuwe beloning in elkaar steekt. Wij zijn ook zeer benieuwd of Ahold zich iets gelegen laat liggen aan de code van de commissie Tabaksblat, of dat de beloning in de praktijk exorbitant hoog blijft."

De SP zal er voor blijven pleiten dat de Ondernemingsraden van grote bedrijven meer zeggenschap krijgen over dergelijke benoemingen. De aandeelhouders hebben zelfs bij dit extreme geval niet ingegrepen en dat onderschrijft ons standpunt dat de code van Tabaksblat geen echte verbetering is. Als meer zeggenschap voor aandeelhouders zou helpen, was de moeilijke situatie waarin Ahold belande, nooit ontstaan."