Gemeente Breda

Persberichten

17-09-2003

Wethouder Oomen geeft officieel startsein voor Direkshon

Vanmiddag vond, in aanwezigheid van wethouder Oomen, de officiële presentatie plaats van het project Direkshon Breda in congrescentrum De Kroon. Direkshon gaat plaats bieden aan vijftien Antilliaanse jongeren die nieuw zijn in Breda en regelt woonruimte en begeleiding. Naar verwachting kunnen de eerste jongeren in december 2003 worden gehuisvest.

Het College van Burgemeester en Wethouders stemde in februari 2003 in met de uitwerking van het project Direkshon Breda voor de opvang van jonge Antilliaanse en Arubaanse Nieuwkomers. Juist aangekomen Antilliaanse jongeren lopen in verhoogde mate het risico in onwenselijke situaties terecht te komen door een gebrekkige opvang in Nederland en het vaak ontbreken van geschikte huisvesting. Om hulp te bieden is in samenwerking tussen de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap in Breda, Tender jeugdhulpverlening en de gemeente Breda een plan voor opvang voor vijftien jongeren ontwikkeld.

Het project houdt in dat de jongeren een dak boven hun hoofd krijgen in verspreide kleinschalige woonvoorzieningen voor drie tot vier personen. De jongeren zullen hun bestaan in Breda gaan opbouwen onder begeleiding van een coach en met behulp van alle voorzieningen die er op dit terrein beschikbaar zijn.

Direkshon Breda wil een brug slaan tussen de jongeren, de reguliere instellingen en de Bredase samenleving. Na het succesvol verlopen van het begeleidingstraject stromen de jongeren door naar zelfstandige woonruimte. Zij krijgen daarbij een vorm van nazorg. De professionele begeleiders worden aangesteld door stichting Tender Jeugdzorg, een organisatie die ervaring heeft met begeleiden van allochtone jongeren. Deze nieuwe coaches worden speciaal voor de begeleiding van de Antilliaanse jongeren geworven.

Direkshon Breda is vanmiddag gepresenteerd aan alle instellingen en personen die in hun dagelijkse werk in contact (kunnen) komen met Antilliaanse jongeren. Na een uitleg over het project konden de aanwezigen door te bieden tijdens een veiling hun eigen inbreng over de verdere invulling van het project laten zien.

Breda, 17 september 2003