CBS

Aantal vacatures licht gedaald

Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2003 licht gedaald. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden stonden aan het einde van dat kwartaal 114 duizend vacatures open. Dit zijn 3 duizend vacatures minder dan in het eerste kwartaal. Het aantal vacatures daalt al tweeënhalf jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Beperkte daling in tweede kwartaal
Sinds begin 2001 is het aantal vacatures vrijwel gehalveerd. Het aantal vacatures daalde met gemiddeld 10 duizend per kwartaal. De daling in het tweede kwartaal van 2003 ligt onder dit gemiddelde. Het is nog te vroeg om hieruit te concluderen dat de daling van het aantal vacatures afvlakt.

Minder dynamiek op de arbeidsmarkt
Net als in voorgaande kwartalen was er in het tweede kwartaal van 2003 minder dynamiek op de arbeidsmarkt dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers over de aantallen ontstane en vervulde vacatures. Deze cijfers zijn niet voor seizoeninvloeden gecorrigeerd. In het tweede kwartaal van 2003 ontstonden 175 duizend vacatures. Dit zijn er 25 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal van 2002. Het aantal vervulde vacatures in het tweede kwartaal van 2003 bedroeg 173 duizend. Daarmee was het aantal vervulde vacatures 43 duizend lager dan een jaar eerder.

Lagere vacaturegraad in bouw en horeca
Een indicator voor de mate van spanning op de arbeidsmarkt is de vacaturegraad. Dat is het aantal vacatures per duizend banen. Eind juni 2003 stonden op de duizend banen 17 vacatures open. Een jaar eerder waren dat er nog 22. De vacaturegraad is in alle sectoren afgenomen. De sterkste afname vond plaats in de bouwnijverheid en de horeca. Eind juni 2002 stonden in deze branches respectievelijk 32 en 34 vacatures per duizend banen open. Deze aantallen zijn geslonken tot 19 en 21 eind juni 2003. Ondanks deze sterke afname is het aantal vacatures per duizend banen in de bouwnijverheid en horeca nog altijd iets hoger dan gemiddeld.

Technische toelichting
Het CBS meet het aantal vacatures door een schriftelijke enquête onder 26 duizend particuliere bedrijven en 4 duizend overheidsinstanties. Het CBS publiceert voor seizoeninvloeden gecorrigeerde cijfers over het aantal vacatures. Deze cijfers zijn beschikbaar vanaf het eerste kwartaal van 1997. Door de kwartaaluitkomsten te schonen voor seizoenseffecten kunnen de recente ontwikkelingen beter gevolgd worden. Seizoensgecorrigeerde reeksen zijn beschikbaar voor het totale aantal vacatures evenals voor de volgende economische activiteiten: landbouw en visserij, industrie en bouwnijverheid, commerciële dienstverlening en niet-commerciële dienstverlening.

PB03-171
18 september 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht