Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-227

Den Haag, 18 september 2003

Wijn komt met voorstel reparatiemaatregel inzake Bosal

Het Europese Hof van Justitie heeft vanochtend uitspraak gedaan in de zaak Bosal over een bepaling in Nederlandse vennootschapsbelasting. Het gaat daarbij om de niet-aftrekbaarheid van kosten voor buitenlandse dochterondernemingen van Nederlandse moederbedrijven (artikel 13.1 vennootschapsbelasting) De Nederlandse bepaling in de vennootschapsbelasting houdt in dat een onderneming de kosten van een binnenlandse deelneming wel van de belastbare winst mag aftrekken en die van een buitenlandse deelneming niet. Het Hof oordeelde op 18 september 2003 dat dit in strijd is met de in het Europese recht vastgelegde recht op vrijheid van vestiging.

Het gevolg van de uitspraak is dat kosten van EU-deelnemingen voortaan in aftrek moeten worden toegelaten. Dit geldt voor de toekomst, maar ook voor oudere jaren waarover de aanslag nog niet definitief is vastgesteld. Verlies van de procedure betekent dat het kabinet wordt geconfronteerd met een aanzienlijke budgettaire derving. Zonder tegenmaatregelen kan deze oplopen tot een bedrag van incidenteel ¤ 1,6 mld tot 2010, waarvan 600 mln in 2003. Daarnaast is er sprake van een structurele derving die oploopt tot 0,95 mld.

Aangezien er reeds rekening gehouden was met de mogelijkheid dat Nederland deze procedure zou verliezen zijn er al voorstellen voorbereid om de derving te beperken. Staatssecretaris Joop Wijn zal deze voorstellen morgen in het Kabinet voorleggen. Deze maatregelen zijn geformuleerd na consultaties met het bedrijfsleven. Hiermee wordt het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat niet aangetast.

Hierdoor zullen de structurele budgettaire consequenties daardoor worden beperkt tot 550 mln. Ook het incidentele verlies van 1,6 miljard kan dan beperkt worden tot 1,2 miljard. In het budgettaire beeld is met dit risico rekening gehouden.