Gemeente Weert

26/08/2003

Weert laat fietsvriendelijkheid meten

Hoe fietsvriendelijk is Weert? Dat zal donderdag 18 september a.s. worden gemeten met behulp van de zogeheten Fietsbalans, een onderzoek van de Fietsersbond. Wethouder René Verheggen (o.a. verkeerszaken) geeft dan om 12.30 uur op de Kasteelsingel bij het politiebureau het startschot voor een onderzoek naar hoe het in Weert gesteld is met de fietsvoorzieningen.

De Fietsbalans is een onderzoek naar de fietsvriendelijkheid van gemeenten in Nederland. Het is vanaf 2000 intussen al uitgevoerd in 115 verschillende gemeenten. Naar aanleiding van dit onderzoek werd Groningen in 2002 tot fietsstad van het jaar gekozen. De resultaten van de Fietsbalans geven de deelnemende gemeenten een helder inzicht in de sterke en zwakke punten van de fietsvoorzieningen. Die Fietsersbond verwacht dan ook dat de gemeenten met de onderzoeksresultaten een beter fietsbeleid realiseren.

Meetfiets
Tijdens het onderzoek wordt met een speciaal ontwikkelde meetfiets gereden. Daarmee wordt een deel van het fietsnetwerk 'doorgemeten'. Die meetfiets heeft een computer waarmee trillingen worden gemeten veroorzaakt door oneffenheden in het wegdek. Ook wordt exact de door de fiets afgelegde afstand en bijbehorende tijd gemeten. Die worden vervolgens vergeleken met de afstand en de tijd die een testauto voor dezelfde route nodig heeft gehad. Naast deze metingen wordt met een op de meetfiets gemonteerde camera de verkeerstechnische situatie van de gevolgde route op video opgenomen.

Wat wordt onderzocht?
Tal van zaken komen aan bod. Hoe comfortabel zijn de fietspaden? Hoe verkeersvriendelijk zijn de verkeerslichten afgesteld? Kan de fiets in reistijd concurreren met de auto? De meetfiets geeft een oordeel over aspecten als comfort van het wegdek, verplaatsingssnelheid, oponthoud, verkeershinder, omrijfactor, weginrichting etc. Verder worden de ambities van de gemeente onderzocht op het gebied van fietsvoorzieningen. Uit CBS-bestanden wordt het fietsgebruik en het diefstal- en ongevallenrisico bepaald. Ook wordt d.m.v. een kleine enquête fietsers naar hun mening gevraagd over het gemeentelijk fietsklimaat.