Ingezonden persbericht

Vrijdag 19 en Zaterdag 20 september groots Internationaal! BarbershopFunFestival

Wat gaat naar Den Bosch toe?

31 barbershopkoren, 7 kwartetten, bijna 1000 barbershop-singers, 15 streetparades in de binnenstad, 4 vaartochten met zangers op de Vughterstroom, 2 boottochten met Barbershoppers op de Groote Stroom, optredens tijdens historische stadswandelingen, concert in de Nederlands Hervormde Kerk, concert op de Dommel bij Maritiem, optredens in 32 cafés en kroegen, massazang van 1000 barbershoppers op het Kerkpleintje en veel improvisaties maken Den Bosch aan de Dieze dat weekend een klein beetje New Orleans aan de Mississippi. Een massaal zangfestijn: Het Internationaal! Barbershop FunFestival.

Geintje.

Een paar jaar geleden bij gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de Duketown Barbershop Singers begonnen als een geintje. Vertelt Jan Moors, secretaris van de Duketown Barbershop Singers en stuwende kracht achter dit festival. We zeiden toen: Laten we op die dag eens een paar andere koren uitnodigen om onze verjaardag samen gezellig te vieren met wat zingen. Dat was toen met vijf of zes telefoontjes geregeld. En het werd een hele geslaagde dag. Een dag die vroeg om vervolg. Voor het komende weekend is een leger van meer dan honderd vrijwilligers al meer dan een jaar bezig met de organisatie. Dit festival is op deze schaal nooit eerder vertoond in Nederland. En dan komen er voor ons bij de organisatie soms best onverwachte dingen om de hoek kijken. Hoe serveer je in de koffiepauze van 15 minuten 1200 Bossche bollen met koffie aan zangers met hun partners? Hoe leg je een buitenlands koor de tekst van Dat gaat naar Den Bosch toe zoete lieve Gerritje uit? Verschillende looproutes door de binnenstad voor al de koren uitzetten, dus niet als een polonaise achter elkaar aan laten schuiven maar op vele plekken in de binnenstad steeds onverwacht weer een ander koor laten opduiken. Boten met schipper op andere plaatsen klaarleggen voor optredens al varend over de Mississippi, zoals Dieze en Dommel dit weekend ongetwijfeld gaan heten. Afspraken met 36 kroegen en cafés verspreid over Putstraat, Parade, Markt, Fonteinpleintje en Uilenburg. Veertig verschillende repetitieruimtes voor opwarmen en inzingen. 700 menu's met toetje. Nee, dat geintje van toen is uitgedraaid op een volwassen festival. En voor de liefhebbers op een waar Barbershopfestijn."

Veel publiek.

En die liefhebbers zijn er veel. En steeds meer. Moors: "We merken het aan het aantal aanvragen voor lidmaatschap. We merken het aan de mensen die we steeds op andere plekken in de stad weer terug zien als we rondtrekken en zingen over de "Jazz van New Orleans," "The darkness on the Delta" of de "Basin Street Blues". Maar ook het nummer waar de vrouw van de Engelse premier Tony Blair vorige week in China de show mee stal en dat nu opeens razend populair is in de Spaanse disco's "When I'm Sixty-Four" van de Beatles, ontbreekt niet op het repertoire." Moors: "Het heeft ook iets om een koor met tenoren, baritons, leads en bassen zonder muzikale begeleiding, dus volledig a-cappella zoals dat heet, te horen optreden". Afwisselend tuimelen Ierse love songs, snelle jazznummers, close-harmony songs, ondeugende liefdesliedjes en zestigerjaren nummers vierstemmig over elkaar heen. En vermenigvuldig al die klanken dan op 19 en 20 september eens met die van de 38 andere groepen&. Dan krijg je misschien een klein beetje het gevoel wat er vrijdag en vooral zaterdagmiddag te gebeuren staat in hartje Den Bosch. En krijg je misschien ook wel dat afwisselende kippevel- en gloeigevoel wat ik vijf jaar geleden kreeg bij mijn eerste barbershopfestival."
Er wordt veel publiek verwacht. Zeker na de ervaringen van de afgelopen jaren. Zeker nu het gelukt is om dit festival te combineren met s-Hertogenbosch - Maritiem.
De verkeerspolitie adviseert vroeg te komen en zoveel mogelijk gebruik te maken van de drie transferiaparkeerplaatsen bij Provinciehuis, Koning Willem I College en Stadion de Vliert.

Hoogtepunt en nagloeien.

Vrijdagmorgen arriveert het eerste buitenlandse koor. The Kentones uit Zuid Londen. Samen met hen treden de Duketown Barbershop Singers vrijdagmiddag en avond op. (14.00-17.30 afwisselend in de stad en varend op de Vughterstroom en van 21.00 - 23.00 (onderbroken door het vuurwerk op de Citadel) op het Maritiem podium in de Korenburgstraat.)
Zaterdag om 13.30 barst het geweld los met streetparades, vaartochten en stadswandelingen. Het hoogtepunt zal ongetwijfeld zaterdagmiddag 16.00 uur op het Kerkpleintje te horen zijn. Alle koren samen, meer dan 1000 zangers en zangeressen treden samen als één koor op. Daarna is er dan de "afterglow" , zeg maar het nagloeien. Net als atletiekers moeten ook Barbershoppers even "aftrainen". Zeg maar afzingen dus. Met meestal een glaasje in de hand komen tijdens die afterglow dan op veel informelere wijze de pareltjes van het repertoire uit de inmiddels warmgezongen en doorgesmeerde kelen. Zo ook zaterdag. Na de samenzang verspreiden alle koren zich over 36 kroegen in de stad om elk nog een uur te afterglowen. "Jammer dat we zelf ook moeten optreden. Het liefst was ik zelf op 35 andere plekken tegelijk geweest." Zo besluit Jan Moors. "Zoiets is in Nederland nog nooit eerder vertoond! Dus kom, huiver en gloei mee!"
Enne, mocht je nou echt alles willen weten over die dag, zoals namen, koren, tijden, kroegen, plaatsen enzo: Onze computerbariton heeft op de website alle gegevens duidelijk en overzichtelijk in een cirkeltje gezet. Ga maar kijken op: www.go.to/duketownbs en click linksonder op "FunFestival 2003" Als je niet wilt klikken kun je ook gewoon praten. Met onze bas Theo: tel. 0413 224004 of email: tent@globalxs.nl, sturen we een programmaboekje op! Of haal een boekje op bij de VVV-Theater aan de Parade- Kring vrienden van s-Hertogenbosch, allemaal in jawel Den Bosch

Theo van Heijningen
Voorzitter Duketown Barbershop Singers
0413 22 40 04
tent@globalxs.nl

Een foto is leverbaar in 300dpi, vraag aan Theo van Heijningen, tent@global xs.nl