Openbaar Ministerie

Oplossing voor te late aanvoer gedetineerden

---

Er lijkt een oplossing te zijn voor de problemen rond de aanvoer van gedetineerden naar de rechtbank in Amsterdam, zo meldt de Raad voor de Rechtspraak. Het Ministerie van Justitie heeft inmiddels voorstellen gedaan die, aldus de Raad, de vertraging in de aanvoer van gedetineerden geheel zouden moeten verhelpen.
Ook zijn er door de Dienst Vervoer en Ondersteuning maatregelen aangekondigd die moeten voorkomen dat gedetineerden te laat op de zitting arriveren. Sinds de invoering van de richtlijn - begin augustus - is de vertraging in de aanvoer reeds verminderd.
De rechtbank heeft met het oog op deze omstandigheden besloten de richtlijn met onmiddellijk ingang op te schorten. Zij zal het effect van de aangekondigde maatregelen afwachten. Mocht blijken dat de maatregelen onvoldoende helpen, dan kan indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven de richtlijn opnieuw in werking treden. (Bron: www.rechtspraak.nl)

Het bericht op Rechtspraak.nl van 19 september:
Naar aanleiding van een bericht in de Telegraaf van hedenochtend laat de rechtbank Amsterdam het volgende weten over het beleid ten aanzien van te laat aangevoerde gedetineerden.
De behandeling van strafzaken bij de rechtbank Amsterdam wordt al enige tijd ernstig belemmerd doordat een groot aantal gedetineerden niet tijdig wordt aangevoerd. Dit leidt tot onaanvaardbare wachttijden voor advocaten, officieren van justitie, tolken, getuigen, andere verdachten en rechters. Over deze problematiek is de rechtbank al enige jaren in overleg met het parket en de Dienst Vervoer & Ondersteuning van het ministerie van Justitie. De aanvoer van gedetineerden is na het eerste overleg - een jaar geleden
-overigens tijdelijk verbeterd, waaruit blijkt dat uiterste inspanningen van de Dienst Vervoer & Ondersteuning vruchten kunnen afwerpen.

De laatste tijd heeft de aanvoerproblematiek echter weer tot een onaanvaardbare uitloop van zittingen geleid. Omdat de productie van de rechtbank daardoor te zeer onder druk komt te staan, is begin augustus 2003 besloten om zaken van gedetineerden die meer dan 15 minuten te laat worden aangevoerd, die dag niet meer te behandelen. Dit geldt vooralsnog alleen voor politierechterzaken. Omdat de verdachte buiten zijn schuld niet aanwezig is op de zitting, kan een rechter beslissen om de vordering gevangenhouding van de officier van Justitie niet ontvankelijk te verklaren of af te wijzen. Dit kan het gevolg hebben dat het voorarrest van de verdachte wordt opgeheven. De rechter zal niet zomaar elke verdachte vrij laten, maar kijkt zorgvuldig naar het maatschappelijk gewicht van een dergelijke beslissing.
Op vrijdag 12 september jl. heeft een rechter een dergelijke beslissing genomen. De betreffende verdachte is daarna in vreemdelingenbewaring gegaan.

De rechtbank geeft hiermee een signaal af dat onder de druk van het grote aantal zaken de strafketen zo goed mogelijk moet functioneren, zonder kinken in de kabel.
Het overleg met het parket en de Dienst Vervoer & Ondersteuning zal naar wij hopen zo spoedig mogelijk tot resultaat leiden. (Bron:www.rechtspraak.nl)