Universiteit van Tilburg

Persberichten september 2003

Promotie juriste Elies van Sliedregt

Internationaal oorlogsstrafrecht is volwassen geworden

De verantwoordelijken voor oorlogsmisdrijven kunnen met het huidige internationaal (oorlogs)strafrecht passend gestraft worden. Dit geldt zowel voor de daadwerkelijke plegers van de misdrijven als voor hen die achter de schermen aan de touwtjes trokken. Het internationaal oorlogsstrafrecht is volwassen geworden, stelt juriste Elies van Sliedregt die op vrijdag 19 september promoveert in Tilburg.

Genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven worden bijna altijd op massale schaal en in de context van systematisch geweld gepleegd. Deze groepscriminaliteit brengt vaak meerdaderschap met zich mee. Toch is iedere dader individueel aansprakelijk: het staatshoofd dat aanzet tot etnische haat, de burgemeester die zijn burgers niet beschermt en de commandant die zijn soldaten niet weerhoudt van wandaden.
Juriste Elies van Sliedregt onderzocht de reikwijdte en inhoud van de individuele aansprakelijkheid in het internationale strafrecht. Zij analyseerde hiertoe literatuur en rechtspraak van onder andere de Joegoslavië en Rwanda Tribunalen en het Statuut van het onlangs opgerichte Internationale Strafhof. Ze concludeert in haar proefschrift dat individuele strafrechterlijke aansprakelijkheid op internationaal niveau niet fundamenteel afwijkt van dat op nationaal niveau. Op onderdelen uit Van Sliedregt echter ook kritiek. Zo maakt het Joegoslavië Tribunaal niet altijd expliciet duidelijk waarom de verdachte persoonlijk aansprakelijk wordt gehouden voor de misdrijven die hem of haar ten laste zijn gelegd.
Van Sliedregt signaleert een ontwikkeling naar een meer verfijnd, volwassen strafrechtsysteem. Werd bij het Neurenberg Tribunaal aansprakelijkheid nog gebaseerd op een ruim en feitelijk aansprakelijkheidsbegrip, bij de Joegoslavië en Rwanda Tribunalen wordt deelneming uitgesplitst naar pleger en medepleger/medeplichtige via het Angelsaksische concept 'accomplice liability'. Het Statuut van het recent opgerichte Internationale Strafhof gaat weer een stap verder met een uitsplitsing in pleger, medepleger, uitlokker en de medeplichtige. Volgens Van Sliedregt doet deze verfijning meer recht aan het beginsel van individuele aansprakelijkheid. Het proefschrift biedt een raamwerk voor juristen om de individuele aansprakelijkheid voor genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven te begrijpen en te beoordelen. Onder andere door een aantal basisbegrippen uit te diepen. Zo analyseert Van Sliedregt het begrip 'command responsibility' oftewel strafbaar leidinggeven. Volgens de juriste is strafbaar leidinggeven gebaseerd op drie peilers: een functioneel element (in zijn of haar positie had de leidinggevende de misdrijven kunnen voorkomen), een cognitief element (de leidinggevende had op de hoogte moeten zijn van de misdaden) en een operationeel element (de leidinggevende heeft nagelaten de misdrijven te voorkomen). De praktijk bij het Joegoslavië Tribunaal om ook niet-militaire commandanten (politici en het staatshoofd Miloseviæ) aan te klagen op basis van strafbaar leidinggeven faalt met name op het cognitief element, vandaar dat de aanklager steeds meer haar toevlucht zoekt in het ruimere begrip 'joint criminal enterprise'.
Bijzondere aandacht is er in het proefschrift voor strafuitsluitingsgronden in het internationaal oorlogsstrafrecht. Jarenlang was handelen op bevel geen uitsluitinggrond, nu noemt het Statuut van het Internationaal Gerechtshof ook stoornis der geestesvermogens, intoxicatie, noodweer en psychische overmacht als strafuitsluitingsgronden. Een doorbraak in het strafrecht, aldus Van Sliedregt. "Ondanks de beperkte strekking van sommige uitsluitingsgronden, lijkt het erop dat het Spartaanse strafrecht van het Neurenberg en Tokyo Tribunaal heeft plaatsgemaakt voor een meer 'menselijk' oorlogsstrafrecht."

Mr.drs. Elies van Sliedregt (1971) is sinds juli 2003 docent en onderzoeker internationaal recht aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Zij studeerde van 1990-1998 rechten en Italiaans in dezelfde stad. In 1998 startte zij haar bovenbeschreven promotieonderzoek aan het T.M.C. Asser Instituut te Den Haag en het Schoordijk Instituut van de Universiteit van Tilburg. Van Sliedregt was ook legal assistent bij het Joegoslavië en Rwanda Tribunaal en werkte gedurende een jaar parttime bij Sjöcrona Van Stigt Advocaten te Rotterdam.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 19 september 2003 om 14.00 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotoren zijn prof.mr. N. Keijzer, prof.mr. W.J.M. van Genugten en prof.mr. G.L. Coolen. Het proefschrift is getiteld 'The criminal responsibility of individuals for violations of international humanitarian law' (ISBN 90-6704-166-1). Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Elies van Sliedregt is bereikbaar via tel: 06 48416412 en e-mail: E.vanSliedregt@law.uu.nl.

Tilburg, 11 september 2003
Laatst gewijzigd: donderdag 11 september 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen