RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 0919 Hilversum, 18 september 2003

DE CONFRONTATIE

- De toekomst van regionale vliegvelden en luchthavens-

VRIJDAG 19 SEPTEMBER 2003 VAN 13.30-14.00 UUR, RVU / 747AM

In maart 2003 kwam GroenLinks met de notitie 'Eén Schiphol is genoeg'. Luchtvaart is vervuilend, energieverspillend, lawaaiig en zwaar gesubsidieerd stelt GroenLinks, dat dan ook vóór sluiting van regionale en kleine vliegvelden is, met uitzondering van Maastricht Aachen Aiport, Lelystad, Budel en Groningen Airport Eelde. Maar er zijn ook andere visies op regionale luchthavens. Volgens deze visies voorzien de kleindere luchthavens in een lokale behoefte. Zij verbinden soms rechtstreeks, soms via andere luchthavens een regio met de rest van de wereld. Simpelweg sluiten van velden of beperken van vluchten zal kunnen leiden tot groei van luchthavens net over de grens, zoals nu al gebeurt bij vliegveld Luik en Laarbruch. Sluiting van velden zal zorgen voor gedwongen sluiting van de honderden kleine bedrijven op en rondom luchthavens.

Hoe moeten we in Nederland verder met de regionale vliegvelden en luchthavens? De hele week was het RVU-team van Halte 747AM al te gast op vliegveld Lelystad. Aansluitend is vrijdag een discussie te horen over de toekomst van de kleindere luchthavens.

O.l.v. Ben Kolster discussiëren met elkaar:


* Co Verdaas, PvdA-Tweede-Kamerlid, specialist Ruimtelijke Ordening en Plattelandsontwikkeling. Hij is voorstander van het sluiten van regionale vliegvelden.


* Ing. M.J.H. (Mat) Vestjens, VVD-gedeputeerde Verkeer en Waterstaat Provincie Limburg. Hij wil de regionale vliegvelden juist behouden.


* Philip Hofmeijer, directeur Platform Nederlandse Luchtvaart, die ook pleit voor het behoud van de regionale vliegvelden.

Presentatie: Ben Kolster
Redactie: Annette van den Berg

halte747am.nl
confrontatie@rvu.nl

De Confrontatie is een rechtstreeks RVU-discussieprogramma onder leiding van Ben Kolster, dat thematisch aansluit bij het programma Halte 747AM en waarin enkele gasten discussiëren over een belangwekkend maatschappelijk onderwerp.