Artsen zonder Grenzen


Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Duizenden Soedanese vluchtelingen getroffen door humanitaire ramp vrijdag 19 september 2003

Duizenden Soedanezen zijn uit de staat Darfur, in West-Soedan, op de vlucht voor gevechten tussen regeringstroepen en rebellen.

De vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen, hebben huis en land verlaten, en komen uitgeput en met lege handen aan in Tsjaad, aldus Sonia Peyrassol, operationeel coördinator van AzG voor Tsjaad.

Velen van hen verblijven in de dorpen Tine en Birak, in Oost-Tsjaad. Aanvankelijk werden ze opgevangen door de plaatselijke bevolking, maar deze kan de stroom niet meer aan, want het aantal vluchtelingen blijft maar toenemen. Wie nu nog de grens oversteekt, moet het alleen zien te rooien. Er valt dan ook geen tijd te verliezen: we moeten onmiddellijk medewerkers en materiaal sturen om in de toenemende behoeften te voorzien.

Het noordoostelijke deel van Tsjaad is dor en woestijnachtig, en er zijn maar weinig landbouwmogelijkheden. Voedsel en drinkwater zijn er dus erg schaars. Het klimaat wordt gekenmerkt door extremen: hoge temperaturen overdag en zeer koude nachten. Bovendien is het regenseizoen nog altijd aan de gang. Door die omstandigheden lopen de vluchtelingen die geen dak boven hun hoofd hebben, gevaar op infecties van de luchtwegen. Ook dreigen ze ziekten op te lopen die fataal kunnen zijn, zoals mazelen en kinkhoest. De ondervoedingsgraad is hoger dan gemiddeld, maar nog niet alarmerend. Dat zou binnenkort echter kunnen veranderen, want er is nauwelijks voedsel te vinden.

Een team van 11 vrijwilligers artsen, verpleegsters, logistieke en administratieve medewerkers is deze week vertrokken vanuit Brussel naar Tsjaad. Ze zullen in de dorpen Tine en Birak gezondheidsposten oprichten voor de vluchtelingen en medische raadplegingen voorzien. Ook heeft AzG een charter met 42 ton materiaal aan boord: sanitaire, medische, operatie- en voedingskits, geneesmiddelen, waterzuiveringsmateriaal en logistiek materiaal.

In de Soedanese staat Darfur woeden nog altijd gevechten tussen de regering en de SLA-SLM rebellen. Het gebied is tot nu toe onbereikbaar voor humanitarie hulp. AzG wil zo snel mogelijk ook in Darfur de medisch humanitaire situatie in kaart gaan brengen.
---