Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
19 september 2003

Indeling werkzoekenden in vier groepen op basis van kansen op werk niet zinvol
Het onmiddellijk indelen van werkzoekenden in (vier) groepen naar gelang hun afstand tot de arbeidsmarkt is niet zinvol. Dat stelt het kabinet op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in reactie op het beleidskader van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). Het kabinet onderschrijft het oordeel van de raad dat de huidige werkwijze een geringe voorspellende waarde heeft. Veel kansrijk geachte werklozen blijven lang werkloos en omgekeerd komen sommige kansarm geachte werklozen juist snel aan de slag. Deze constatering strookt met de bevindingen van een evaluatie van de huidige werkwijze, die eerder aan de Tweede Kamer is gezonden. Met het beëindigen van deze systematiek komt er tijd vrij voor actieve arbeidsbemiddeling.
In de kabinetsreactie staat dat de Centrale Organisatie voor Werk en Inkomen een voorstel heeft ontwikkeld voor een alternatieve werkwijze voor werkzoekenden, die op plaatselijk niveau zal worden beproefd. De resultaten daarvan zullen betrokken worden bij het overleg tussen het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en alle betrokken instanties op het terrein van werk en inkomen. In de nieuwe werkwijze komt er meer ruimte voor regionale afspraken en maatwerk, maar de minister hecht wel groot belang aan landelijke uitgangspunten. Ook is het kabinet het eens met het voorstel van de RWI om WAO'ers die zelf weer aan de slag willen te informeren en te helpen. Een voorbeeld daarvan is de landelijke invoering van de reïntegratietelefoon van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) na een eerdere geslaagde regionale proef in Limburg. WAO'ers die aan het werk willen, maar nog niet worden begeleid naar werk, kunnen zich via deze telefoon melden. Zij worden dan binnen tien werkdagen opgeroepen voor een gesprek.
In reactie op de voorstellen van de RWI om de werking van de reïntegratiemarkt te verbeteren, benadrukt het kabinet het belang van een goed inzicht in prestaties van bemiddelingsbedrijven en in kenmerken van klanten. Het UWV moet inzichtelijk maken waarom bepaalde trajecten om WW'ers of arbeidsongeschikten weer aan de slag te helpen, niet slagen. Wat betreft het aan het werk helpen van bijstandsgerechtigden, zal de Vereniging van Nederlandse Gemeenten worden gevraagd een proef te starten met een speciaal meldpunt. Hier kunnen gemeenten achteraf vrijwillig melden welke bedrijven voor bemiddeling van bijstandsgerechtigden een offerte hebben uitgebracht en wie uiteindelijk de opdracht heeft gekregen. Uit de proef moet blijken of er een draagvlak is voor een centraal gemeentelijk meldpunt. De ministerraad heeft ermee ingestemd de kabinetsreactie op het beleidskader naar de RWI en de Tweede Kamer te sturen. Op dat moment wordt de volledige tekst van de reactie openbaar. RVD, 19.09.2003