Gemeente Heusden


Uitgangspunt komende jaren: lastenstijging inwoners binnen de perken houden
Begroting 2004 biedt ruimte voor veel activiteiten ondanks tegenvallers

Denken in kansen en niet in bedreigingen. Dat is het uitgangspunt van het college van Heusden geweest bij het samenstellen van de programbegroting 2004 en het bijbehorende meerjarenbeeld over de jaren 2005 tot en met 2007. Daarbij heeft het college tevens bepaald dat de lastenstijging voor inwoners zoveel mogelijk binnen de perken moet blijven. De fikse ombuigingen van de rijksoverheid, waardoor de verwachte groei in de algemene uitkering uit het gemeentefonds volledig achterwege blijft, zorgen ervoor dat de financiële ruimte om eigen beleid te voeren verder is beperkt. Desondanks is het college erin geslaagd voor 2004 een sluitende begroting aan te bieden. Er is zelfs ruimte gebleven voor het ontplooien van veel belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld de renovatie van zwembad Die Heygrave, de ontwikkeling van bedrijvenpark Het Hoog, de komst van het Bezoekerscentrum Heusden en het streekarchief en de centrumontwikkeling van Vlijmen en Drunen. Het meerjarenbeeld 2005 tot en met 2007 laat een negatief financieel beeld zien. Er is sprake van een dusdanig tekort dat het college de gemeenteraad uitnodigt eind 2003 of begin 2004 samen afwegingen te maken die moeten leiden tot kaderstelling voor noodzakelijke ombuigingen.

In de conceptvoorjaarsnota werd nog uitgegaan van een groei in de algemene uitkering op basis van de in de zogeheten septembercirculaire 2002 opgenomen economische prognoses. De verwachting die het college toen uitsprak, namelijk dat deze cijfers te positief zouden zijn, is uitgekomen. Naast ombuigingen als gevolg van het beleid van de rijksoverheid, hebben er ook correcties op de hoogte van de algemene uitkering plaatsgevonden vanwege de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WBB) voor het minimabeleid en de bijzondere bijstand. Deze correcties kunnen binnen de begroting van de gemeente Heusden niet of nauwelijks gecompenseerd worden. Ook de groei van het aantal woningen en van het aantal inwoners is achtergebleven bij de tot op heden gevolgde prognoses. Dit heeft negatieve gevolgen voor de hoogte van de algemene uitkering uit het gemeentefonds.

Bij de berekening van de tegenvaller in de algemene uitkering spelen veel factoren een rol (bijvoorbeeld loon- en prijsstijgingen en het zogeheten BTW Compensatie Fonds). Per saldo loopt het negatieve effect ten opzichte van de conceptvoorjaarsnota van ruim 1,5 miljoen in 2004 af via ongeveer 1 miljoen in 2005 en 2006 naar 0,6 miljoen in 2007. De extra bezuinigingen van het rijk zullen ook voor de gemeente Heusden verdere consequenties hebben. Ook is er nog nieuwe landelijke besluitvorming te verwachten over het gebruikersdeel woningen van de Onroerende Zaak Belasting OZB. Met deze cijfers is bij de berekening dus nog geen rekening gehouden. Als de OZB-maatregelen worden ingevoerd (te weten afschaffing van deze belasting) betekent dit vanzelfsprekend dat de mogelijkheden om te buigen via belastingverhoging aanzienlijk afnemen. Verder was voor de samenstelling van deze (meerjaren)begroting nog geen definitieve begroting van de in oprichting zijnde Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) beschikbaar. Ook de verdeelmaatstaven voor de drie deelnemende gemeentes Heusden, Loon op Zand en Waalwijk waren nog niet bekend. De verwachting is dat door de verslechterde economische situatie in Nederland het aantal bijstandsgerechtigden ook in de gemeente Heusden zal toenemen. Voor de samenstelling van de begroting is rekening gehouden met een budgettair neutrale situatie ten opzicht van de geraamde rijksbijdrage. Indien alleen wordt uitgegaan van de Heusdense situatie houdt dit een toename in van het aantal bijstandsgerechtigden (door de verwachte economische situatie). Financieel is dit een tegenvaller in de begroting van 90.000 in 2004 tot 230.000 in 2006 en 2007.

Sluitende begroting 2004
Ondanks de fikse tegenvallers is er toch sprake van een sluitende begroting 2004 (zie tabel). Dat komt met name door een terughoudend beleid met betrekking tot het inzetten van de reserves van de gemeente Heusden. Door de gunstige reservepositie is de gemeente in staat om de begroting positief te beïnvloeden door het volledig opnemen van het renteresultaat. Het opnemen van het renteresultaat houdt in dat de voordelen van de reservepositie ten volle benut wordt voor de dekking van lasten. Het houdt echter wel in dat het voortaan aanwenden van reserves een direct nadelig gevolg heeft voor de jaarlijks beschikbare financiële ruimte.

Meerjarenbeeld 2005-2007
De jaren 2005 tot en met 2007 laten een dusdanig tekort zien dat samen met de gemeenteraad een zorgvuldige afweging moet plaatsvinden om ook in de toekomst een sluitende begroting te kunnen aanbieden. Er ontstaat, hoofdzakelijk door de ombuigingsmaatregelen van de rijksoverheid, schaarste en dat wil zeggen dat er keuzes gemaakt moeten worden. Op allerlei beleidsterreinen zullen ambities moeten worden teruggeschroefd. Het college wil ook aan de inwoners duidelijk maken dat niet alle problemen kunnen worden opgelost door de lokale overheid.Het college nodigt de gemeenteraad uit eind 2003 of begin 2004 samen afwegingen te maken met als basis het raadsprogramma. Dit tijdstip wordt het meest geschikt geacht omdat dan effecten van de septembercirculaire doorgerekend zijn. De tussenliggende periode zal gebruikt worden om vooral het meerjarenbeleid extra te analyseren. De sombere financiële prognoses en het ontstane beeld zijn aanleiding geweest om van de door de raad genoemde prioriteiten op sportgebied vooralsnog alleen de breedtesportimpuls vanaf 2005 in de (meer)jarenbegroting op te nemen. Om de financiële positie niet verder te onder druk te zetten zijn de overige vanuit de raad geuite wensen niet in de (meer)jarenbegroting verwerkt. Het college stelt met nadruk dat de begroting scherp is geraamd en nu al een aantal risicos bevat (onderwijs, rente, onderuitputting). Bovendien blijft het uitgangspunt om de lastenstijging voor inwoners binnen de perken te houden.

Denken in kansen
Het college constateert enerzijds dat de financiële tegenvallers en het financiële beeld dat daardoor in de gemeente Heusden ontstaat, geen reden geeft tot optimisme. Anderzijds wil het nadrukkelijk stellen dat er ook geen reden is om bij de pakken neer te zitten. Of dat er enkel sprake zou zijn van bedreigingen. Veel voor de gemeente en haar inwoners belangrijke activiteiten zullen doorgang kunnen vinden. Het college wijst daarbij bijvoorbeeld op wezenlijke zaken als de centrumontwikkeling van Vlijmen en Drunen, de komst van het Bezoekerscentrum Heusden en het streekarchief, de renovatie van Die Heygrave, de ontwikkeling van bedrijvenpark Het Hoog en de ontwikkeling van de breedtesport. Het college wil dan ook vooral blijven denken in kansen.